Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Génhiba állhat a bölcsőhalál hátterében

A hirtelen bölcsőhalál (SIDS) pontos okait mindeddig nem ismertük, legfeljebb az előfordulását növelő főbb kockázati tényezőket, most azonban lehet, hogy végre fény derül az ugyan elég ritka, de minden esetben váratlan és megrázó esemény okára. Brit tudósok szerint a hirtelen bölcsőhalál hátterében a tüdő rendellenességét okozó génhiba állhat.



A Manchesteri Egyetem kutatói vizsgálataik során a hirtelen bölcsőhalál kis áldozatainak génjeit hasonlították össze egészséges csecsemőékkel. Az eredmények szerint a SIDS-es csecsemőknél határozott genetikai eltéréseket találtak, mégpedig a tüdő fejlődéséért és a gyulladásokra adott immunválaszért felelős génekben.

A tudósok azt feltételezik, hogy bakteriális fertőzések esetén ezek a genetikai eltérések extrém immunválaszt, annak következtében pedig nem várt halált okoznak. A hirtelen bölcsőhalál leggyakrabban 2 és 4 hónapos kor között fordul elő, amikor a csecsemők immunrendszere még nagyon gyenge.

A kutatást vezető Dr. David Drucker szerint a problémát súlyosbíthatják más genetikai hibák is, amelyek még a magzati korban visszavethetik a tüdő fejlődését. A kutatók becslése szerint az említett genetikai eltérések körülbelül 14-szeresére növelik a hirtelen bölcsőhalál rizikóját.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/bolcsohalal.htm