Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egészségesebbek a kutyások

Egy közelmúltban napvilágot látott tanulmány szerint azok az emberek, akik kutyát tartanak, rendszerint egészségesebben élnek, mint a kutyát nem tartó társaik. Természetesen általában is igaz, hogy ránk, emberekre jó hatással vannak az állatok, azonban a kutyatartók egészségi állapota mérhetően jobb, mint például a macskatartóké.

A kutatásokban részt vevő dr. Deborah Wells szerint az okok még nem teljesen tisztázottak, de könnyen elképzelhető, hogy négylábú barátaink segítenek megbirkózni a mindennapi stresszel, ami a szívbetegségek kialakulása esetében az egyik legfontosabb rizikófaktor. A belfasti Queen's Egyetem szakemberei szerint a kutyasétáltatóknak alacsonyabb a vérnyomása és a koleszterinszintje is, ami részben a rendszeres napi sétával is magyarázható.

Az állattartás egészségügyi hatásainak vizsgálatára specializálódott dr. June Nicholas pszichológus a jobb egészségügyi állapot okaként a rendszeres testmozgás mellett a szociális faktort is megemlíti, nevezetesen a kutyasétáltatás alkalmával a gazdik rendszeresen találkoznak, azaz élénkebb társasági életet élnek, több ismerősük és barátjuk van, mint a csupán otthon ülő kortársaiknak. Különösen igaz ez az olyan idős emberekre, akik már nyugdíjba vonultak, gyermekeik már rég elköltöztek otthonról, ugyanis az állatokat tartó emberek sokkal ritkábban érzik az életüket üresnek, magukat pedig feleslegesnek, mint magányosan elő társaik.

Dr. Nicholas szerint ezeknek az állatoknak az emberi pszichére gyakorolt pozitív hatása bizonyos esetekben még az adott személy környezetében található emberek hatását is felülmúlhatja, a kutyatulajdonosok nemritkán érzik úgy, hogy több odafigyelést és szeretetet kapnak négylábú társaiktól, mint akár csak a szomszédjukban élő emberektől.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/kutya_barat.htm