Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kigolyózzák a rákot

Új módszerekkel és eszközökkel kísérleteznek a májrák elleni harcban a müncheni egyetemi klinika orvosai. A kutatók kicsiny, radioaktív golyókat juttatnak a beteg szerv közelébe, hogy annak sugárzása elpusztítsa a tumoros sejteket.

Az eljárás lényege az, hogy a hagyományos sugárkezeléstől eltérően a rákos sejteket nem kívülről, hanem közvetlenül a májban sugározzák be. Egy-egy kezelés 1,5-2,5 óráig tart, az eredményeket pedig legkorábban három hónap után lehet kiértékelni – állította Ralf-Thorsten Hoffmann, a klinika radiológiai intézetének munkatársa a Die Welt online kiadásának adott interjúban. A kutató azt is elmondta, hogy a gyantából készült golyócskákat egy katéteren keresztül juttatják a kezelendő terület közelébe, ahol azok beágyazódnak a szövetbe és hajszálpontosan célzott sugárzásukkal megsemmisítik, vagy minimálisra csökkentik a daganatot, miközben nem, vagy csak csekély mértékben károsítják az egészséges szövetet.

A szelektív belső sugárterápiának további előnye, hogy ez idő alatt kifelé nem jut a sugárzásból, mivel annak nagyon csekély, alig egy centiméteres a hatótávolsága. A szakemberek szerint az új terápiát akkor is alkalmazhatják, ha más kezelési módszereket nem lehet igénybe venni, vagy azok nem hozták meg a várt eredményt.

Münchenben a legtöbb páciensnél kedvező változások következtek be, a betegek 73 százalékánál csökkent a tumor mérete. A golyókat Ausztráliában gyártják, egy ottani cég birtokolja a szabadalmat. Világszerte már mintegy 3000 beteget kezeltek az új módszerrel, közülük 130 pácienst Németországban, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezelés áttétek esetén is hatásos.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/belso_sugarterapia.htm