Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyógyíthatatlan tbc-baktérium bukkant fel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy új, különösen veszélyes tbc-baktérium megjelenésére hívta fel a világ figyelmét, mely gyakorlatilag gyógyíthatatlan megbetegedést okoz.

A nemrégiben felbukkant tbc-baktérium okozta megbetegedés a jelenleg rendelkezésre álló tbc-ellenes készítményekkel gyakorlatilag nem gyógyítható. A WHO szerint megerõsített intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megelõzhessék a halálos baktériumtörzs világméretû elterjedését.

A tuberkulózis cseppfertõzéssel terjedõ, általában krónikus lefolyású betegség, és bár legtöbbször a tüdõt támadja meg, majdnem az összes szervet érintheti. A tbc gyógyítható, de mára néhány baktériumtörzs rezisztenssé vált a rendszerint használt gyógyszerekre, egyidejûleg akár többel szemben is ellenállva – ez az ún. többszörösen gyógyszerrezisztens tbc (angol nyelvû rövidítése: MDR-TB).

A most riadalmat okozó baktérium azonban ennél sokkal veszélyesebb: nem csak a leggyakrabban használt két elsõvonalas gyógyszerre, de a második vonalba tartozó gyógyszerek hat típusa közül legalább háromra is rezisztens. A szélsõségesen gyógyszerrezisztensnek nevezett tbc-törzs (angol nyelvû rövidítése: XDR-TB) egy a közelmúltban a WHO és az USA-beli Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által készített felmérés szerint már a világ minden táján felbukkant, leggyakrabban azonban Ázsiában és a korábbi Szovjetunió területén fordul elõ. Az XDR „hódítása” alól Európa sem képez kivételt, az általa egyik leginkább érintett ország Lettország, ahol az MDR-es esetek 19%-ában az új baktérium okoz megbetegedést.

Mivel a tuberkulózis elõfordulása igen magas a HIV-fertõzöttek körében, ezért az új tbc-baktérium elleni küzdelemre kiemelt figyelmet kell fordítani az HIV által leginkább érintett térségekben figyelmeztetett a WHO.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/news/xdr-tbc.htm