Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem lett könnyebb a dohányosoknak

Bár a dohánygyárak állítólag egyre „könnyebb”, kevesebb nikotint és kátrányt tartalmazó cigarettákat dobnak piacra, amerikai adatok alapján azonban ennek éppen az ellenkezõje igaz.

Az USA-beli Massachusetts állam egészségügyi hatóságai által nyilvánosságra hozott adatok szerint az elmúlt hat év alatt átlagosan tíz százalékkal emelkedett az egy cigarettából a dohányzó szervezetébe jutó nikotin mennyisége – adta hírül a The New York Times egészségügyi melléklete.

Mindez nem jelent mást, mint hogy a megnövekedett nikotinmennyiség – összhangban a gyártók érdekeivel – még könnyebbé teszi a hozzászokást és nehezebbé a leszokást.

Az Egyesült Államokban jelenleg mindössze három állam kötelezi a dohánygyártókat arra, hogy a kutatói által végzett nikotintesztek eredményeit hozzáférhetõvé tegye. Megvizsgálva a nagy dohánygyárak vonatkozó feljegyzéseit, a cikk szerzõi úgy találták, hogy a legnépszerûbb három márka a hat évvel ezelõttihez képest ma lényegesen több nikotint tartalmaz. A népszerû mentolos Koolban nem kevesebb, mint 20 százalékos az emelkedés.

A megnövekedett nikotinszint természetesen új kihívások elé állítja a leszokást segítõ orvosokat, a szakértõk szerint az alkalmazott szereknek (tapaszok, rágógumik) is alkalmazkodniuk kell a megváltozott helyzethez. A dohánygyárak egyelõre nem kívánták kommentálni az adatokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/cigaretta.htm