Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pulykakocsonya kétféle mártással



pulykakocsonya1 [0]
Hozzávalók:
40 dkg pulykamáj
40 dkg pulykamellfilé
2 salottahagyma (apró hagyma)
5 tojásfehérje
5 dkg vaj
2,5 dl tejszín
1,2 dl csirkeleves (leveskockából)
3 lap zselatin (másfél evõkanál zselatinpor)
4 evõkanál konyak vagy portói bor
1 teáskanál só
2-2 csipet szegfûbors, frissen õrölt feketebors, szárított majoránna, kakukkfû és cukor
A mártáshoz:
4 savanykás alma
1,2 dl rostos almalé
1 evõkanál cukor
1 késhegynyi õrölt fahéj
20 dkg (szárított) bodzalekvár
1 citrom leve
fél teáskanál juharszirup vagy méz
1-1 csipet só és cayenne bors

Elkészítés:
A pulykamájról eltávolítjuk az ereket és a zsíros részeket, majd megmossuk, leszárítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az ugyancsak megmosott pulykamellet szárazra töröljük, és kis kockákra aprózzuk. A megtisztított hagymát nagyon finomra vágjuk. A vaj felét egy serpenyõben felforrósítjuk, és a májdarabkákat folytonosan forgatva gyenge tûzön 7 percig sütjük benne, majd kivesszük a serpenyõbõl. Helyére tesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk.

A megmaradt vajat is a serpenyõbe tesszük és a pulykahús-kockákat állandóan kevergetve, közepes tûzön tíz percig pirítjuk. A húst hagyjuk kihûlni, majd a legfinomabb lyukú húsdarálón kétszer is átdaráljuk. A májat apróra vágjuk. A húsmasszát összekeverjük a májdarabkákkal, a sóval, az õrölt borssal, a szegfûborssal, a majoránnával, a kakukkfûvel és a cukorral, végül hozzákeverjük a konyakot is, majd az így kapott húskrémet lefedve a hûtõbe tesszük.

A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A zselatint kevés vízben megáztatjuk. A tejszínbõl ugyancsak kemény habot verünk. A zselatint kevés vízben megáztatjuk. A tejszínbõl ugyancsak kemény habot verünk. A csirkelevest felforrósítjuk, majd a beáztatott zselatint a forró húslevesbe tesszük. Folytonosan kevergetve feloldjuk, majd hagyjuk megdermedni.

A pulykahúsos masszát óvatosan összekeverjük a tojásés a tejszínhabbal, ezután beleforgatjuk a megdermedt levest. Kerek cseréptálba öntjük, tetejét simára egyengetjük, és dupla alufóliával betakarva, a hûtõszekrényben 24 órán keresztül dermesztjük.

Tálalás elõtt meghámozzuk az almát, negyedekbe vágjuk, kimagvazzuk, és felkockázzuk. Ezután összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és az almalével, majd gyenge tûzön tíz percig pároljuk. Pürévé mixeljük, majd egy szitán átnyomjuk. Hideg helyre tesszük. A bodzalekvárt összekeverjük a citromlével és a juharsziruppal, sóval és cayenne borssal ízesítjük. Mindkét mártást hidegen tálaljuk a formából kiborított kocsonya mellé, amihez frissen pirított kenyérszeleteket kínálunk.

Személyenként körülbelül 34 g fehérjét, 24 g zsírt, és 20 g szénhidrátot tartalmaz.


Elkészítési idő:
1,5 óra + 25 óra hűtés
Energia (kcal):
450
Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes-inter/rec/pulykakocsonya.htm