Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Portóiban párolt rebarbara vaníliás desszerttel



rebportoi [0]
Hozzávalók:
A kompóthoz:
115 g granulált cukor
150 ml víz
1 narancs lehámozott héja és leve
1 darab fahéj
300 ml vörös portói
275 g rebarbara, 2, 5 cm-es darabokra vágva
A vaníliadesszerthez:
3/4 vaníliarúd
175 ml habtejszín
175 ml 3, 8 %-os tej
3 evõkanál finom kristálycukor
2 evõkanál víz
1,5 kávéskanál zselatinpor

Elkészítés:

A vaníliadesszert elkészítésével kezdjük. Kikenünk négy pudingformát. Szétvágjuk a vaníliarudat, és a magokat egy kis edénybe kaparjuk. Hozzáadjuk a hüvelyt, a tejszínt, a tejet és a kristálycukrot. Kevergetve mérsékelt tûzön 5 percig fõzzük. Közben a vizet egy kis edénybe tesszük, és a felületére szórjuk a zselatint. Félretesszük 5 percre, hogy megszívja magát. Az edénykét egy forróvizes edénybe állítjuk, és idõnként megkeverve benne hagyjuk, amíg a zselatin feloldódik. A zselatinmasszát a forró tejbe öntjük, és addig keverjük, míg fel nem olvad benne. Kivesszük a vaníliarúd hüvelyét, és a masszát a formákba öntjük. Hagyjuk kihûlni, majd behûtjük.

A cukrot egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk a vizet, a narancs héját és levét, valamint a fahéjat. Alacsony hõfokon felforraljuk, idõnként megkeverjük, míg a cukor felolvad. Feljebb vesszük a hõfokot, és még 1 percig forraljuk. Hozzáadjuk a portóit, hagyjuk a szirupot újra felforrni, majd lejjebb vesszük a hõfokot, és 15 percig fõzzük, illetve amíg a szirup egy része elfõ, és a többi besûrûsödik. Kivesszük a narancs héját és a fahéjat, beletesszük a rebarbarát, és lefedve 2-3 percig pároljuk, ezután lehûtjük. (A rebarbara sok levet ereszt párolás közben, ezért vigyázzunk arra, hogy a szirup jól elfõjön, mielõtt a gyümölcsöt beletesszük.)

Tálaláskor egy késsel körben elválasztjuk a vaníliadesszerteket a formák oldalától, majd desszertestányérokra borítjuk. Mindegyik desszert mellé egy-két kanálnyi rebarbarát teszünk.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Tanácsok:



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes-inter/rec/rebportoi.htm