Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Karácsonyi libamáj római cseréptálban



Hozzávalók:
Kb. 70 dkg hízott libamáj
1 kg bőrös libaháj
3 dl tej
só, vegeta

Elkészítés:

A libamájat beletesszük a megsózott, vegetás, hideg tejbe, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. 10-15 percre beáztatjuk a római cseréptálat, a megmosott, feldarabolt bőrös libahájat beletesszük, sózzuk, vegetát is teszünk rá, és lefedve betesszük a hideg sütőbe. 200 fokon sütjük a hájat kb. 20 percig.

Ezután a lecsepegtetett, papírtörülközőn szárított, egészben hagyott libamájat megsózzuk, és a hájhoz tesszük. Ha sok a libazsír, kiveszünk belőle, a májat háromnegyedig kell ellepnie. Egyszer-kétszer óvatosan fordítsuk meg. Ízlés dolga, hogy valaki lágyabban, vagy jobban átsütve szereti, ettől függően süssük 40-60 percig, míg egy kicsit már pirul a teteje.

A vége felé vegyük le a tál tetejét, úgy süssük. Ha szükséges, süssük tovább a bőrös libahájat addig, amíg kívül ropogós, belül viszont még egy kicsit lágy lesz, így készül a finom libatepertő. A májat tálalás előtt kb. fél centis szeletekre vágjuk. Adhatjuk pl. párolt almával, burgonyapürével.

Ez az étel hidegen is kitűnő, előre is elkészíthetjük, a hideg libamájat és a tepertőt újvagy lilahagymával, paradicsommal, zöldpaprikával kínálhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha illatos, omlós, ropogós libamellet is készítünk hozzá, amit szintén tálalhatunk hidegen is, melegen is.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:

Tippek:

Ugyanígy készíthetünk kacsamájat is.

Borajánlat: 3 puttonyos Tokaji aszú

További karácsonyi receptek [0]


Tanácsok:



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/themes-inter/rec/karacsony2.htm