Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kérdések és válaszok a terhesség alatti D-vitamin pótlásról

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Szinte minden szülész -nőgyógyász orvos javasolja, hogy a várandós kismama szedjen vitaminokat, terhesvitamint. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a terhesség korai szakaszában ajánlott folsav bevitele vitathatatlanul fontos. A D-vitamin szedésével kapcsolatban gyakran felmerülnek kérdések: szedje vagy ne szedje a leendő édesanya?



Mi a D-vitamin?

Neve ellenére a D-vitamin valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben. A D-vitaminokat elő tudja állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével.

A napsugárzás erősségétől függően a szabad levegőn eltöltött 20 perc, 2 óra elégséges ahhoz, hogy elegendő D-vitamin termelődjön a szervezetben.

Szükséges-e a terhességi alatti D-vitamin pótlás?

A D-vitamin hiány már a termékenységet is negatívan befolyásolja, de a várandósság alatt is számos folyamatra kedvezőtlen hatással van. Ideálisan már a tervezett terhesség előtt ellenőriztessük szervezetünk D-vitamin szintjét. D-vitamin-hiány esetén gyengül az immunrendszer, gyakoribbak egyes szövődmények.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Röviddel a megtermékenyítés után az anya D-vitamin szintje a D-vitamin előállítását támogató hormonok szintjével együtt emelkedik. Így a szervezet alapvetően képes a terhességben is elégséges D-vitamint termelni.

A magzat egészséges fejlődéséhez szükség van D-vitaminra: az agy, az immunrendszer, a csontozat, a szervek, az anyagcserefolyamatok mind D-vitamint igényelnek. Fontos tudni, hogy egy jelentős D-vitamin hiány a magzat fejlődését jelentősen nem befolyásolja, de hatással van a születendő gyermek későbbi fejlődésére és lehetséges, hogy a terhességben is komplikációkat okozhat.

Hogyan befolyásolja a terhességet és a magzatot a D-vitamin szint?

Tanulmányok igazolják, hogy az alacsony D-vitamin szint (kevesebb, mint 30 ng/ml) a terhesség kezdeti szakaszában a gesztációs diabétesz rizikóját a duplájára növeli.

A D-vitamin hiányával összefüggésbe hozható a magas vérnyomás és a bakteriális eredetű hüvelygyulladás kialakulása is. A D-vitamin hiánya a születendő gyermek allergiára és asztmára való hajlamát is növelheti. Ennek az ellenkezője is igaz: a túl magas D-vitamin szint növeli az allergia és az asztma kialakulásának rizikóját is. (LINA-tanulmány, Lipcsei Helmholtz-Centrum).

A D-vitamin szintje a vérből könnyen ellenőrizhető. A labortesztet követően a várandós beszélje meg orvosával, szükséges-e D-vitamint pótolni, ha igen, pontosan milyen mennyiségben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dvitamin-varandossag