Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Ha azt hitted, hogy csak antibiotikum-kúra után érdemes a bélflórát pótolni, akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Mit jelent a bélflóra regenerálása, hogyan és mivel lehet pótolni - végre itt a világos magyarázat!

Jó, azt biztosan tudtad, hogy az antibiotikumos kezelés után, hasmenéses állapotok alatt/után szükséged lehet az ún. probiotikumokra - de azt tudtad, hogy a bélflórád egyensúlya kihat a vastagbél állapotára, ezáltal az immunrendszered működésére? Meglepődnél, ha azt mondanám, hogy a bélflóránkon múlik a hízásra való hajlam is? Tudod miért hívnak egyes termékeket probiotikumnak, más terméket emésztőflórának, élőflórának? Hallottál már a prebiotikum [1]okról és a szimbiotikumokról? Tegyünk gyorsan rendet!

A bélflóra: barát és ellenség

Féltsd a bélflórád összetételét, mert nem csak a legjobb barátod, de a legnagyobb ellenséged is lehet, ha felborul az egyensúly, és az ideális baktériumarány!

Összességében tízszer több baktérium él bennünk, mint ahány sejtünk van, és a génállományukat tekintve, ha ezt is figyelembe vesszük, a testünkben csak 1% emberi DNS van. Ezért mondják viccesen a tudósok, hogy nem is vagyunk humanoidok, hiszen két lábon járó baktériumtelep vagyunk.

Csak a bélrendszerünkben kb. 4-500 féle baktérium él, de kb. 30-40 fajtára tehető azoknak a száma, melyek a bélflóra 99%-át alkotják. Ezek egy része betegséget okozhat – ne ijedj meg, de még akár mentális betegségeket is tudnak okozni. A másik nagy csoportban vannak a “jó fiúk”, akik kedvező hatással vannak ránk. Na ezeknek a baktériumoknak kell minél jobb körülményeket biztosítanunk, hogy szaporodjanak-sokasodjanak, legyenek velünk minél többen és nyomják le a rosszfiúkat - valami ilyesmit jelent a bélflóra regenerálás.

A bélflóra egyensúlya: a jó és rossz baktériumok harca

Az ókori görög orvoslás úgy tartotta, hogy “a halál a belekben lakozik”. Én jobban szeretem azt mondani, hogy az élet is a belekben lakozik, mert egyrészt szerintem a pohár mindig félig tele van, másrészt nem csak a betegségek indulnak a beleinkből, de az immunrendszerünk 60-80 százaléka is itt található.

A rossz bélflóra mellett, a negatív vegyi befolyásoltság alatt nehezen vesszük rá magunkat egy egészségesebb életre, hiszen pont az önuralmunkat, akaraterőnket támadják, befolyásolják ezek a bakteriális toxinok.

A bélflóra egyensúlyának káros irányba eltolódásakor jelentkező leggyakoribb tünetek a puffadás, hasmenés, szelesség, székrekedés, emésztési zavarok, fáradtság és az ellenálló képesség csökkenése. A bélflóra károsodása betegségek kialakulásában is megnyilvánulhat, így jelentkezhet vastagbél-gyulladás, tejcukor-érzékenység, allergia, irritábilis bél szindróma, hasnyálmirigy-gyulladás.

Ugyanakkor a bélflóránk feladata, hogy meggátolja a betegséget okozó más baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, részt vegyen a tápanyagok lebontásában (pl. a számunkra emészthetetlen cellulóz feldolgozásában), segítse a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását, B-vitaminokat és K-vitamint termeljen.

A bélflóra és az elhízás – hizlaló és fogyasztó baktériumok

Ha a bélflóra egyensúlya eltolódik, ha nem elég változatosak (orvososan vagy pénzügyesként: diverzifikáltak) a baktérium törzsek, akkor túlsúlyba kerülnek, és túlzottan elszaporodnak bizonyos hizlaló, Firmicutes típusú baktériumok.

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy ezek a baktériumok felelnek a felborult zsíranyagcsere miatt is, mert az általuk kibocsátott toxinok hatására a máj túlzott trigliceridet, azaz vérzsírt termel. Így az inzulinraktározó hormon sokkal könnyebben hoz létre főleg hasi zsírpárnákat. Tehát az anyagcserére is kihat a vastagbél állapota. Igen, bélflóra függő a hízásra való hajlam is [2]!

Miért? Mert bizonyos Firmicutes típusú baktériumok hatására a szervezetünk ugyanabból az összetételű és mennyiségű ételből több energiát képes kivonni, mint a normál bélflóra mellett. Egy olyan vastagbélflóra esetén, ahol felborult a jó baktériumarány, és túlszaporodnak a nem kívánt törzsek, kialakul egyfajta hajlam a hízásra. Egyesek ezért érezhetik úgy, hogy már a "levegőtől is híznak!"

A jótékony hatású baktériumok a probiotikumok, amelyek például tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok lehetnek. Ha lecseréljük a rossz bélflóránkat, egyúttal a rossz étkezési szokásainkat is lecserélhetjük.

A jó bélflóra ezért segítség még az életmódváltásban is – és az életmódváltás segít a jó bélflóra elszaporodásában. Tehát célszerű lenne úgy táplálkozni, hogy tudatosítjuk magunkban, egyúttal a vastagbél baktériumait, a bélflórát is tápláljuk, csak épp az nem mindegy, hogy mely törzseket! Egy másik fontos szempont a vastagbél rendszeres ürülése és a vastagbél falának a karbantartása is, aminek az egyik fő eszköze egy kiegyensúlyozott, jó bélflórával való betelepítése a vastagbélnek!

Jöjjön a PRO, PRE és POSZT kisokos

Mi a PROBIOTIKUM?

A vastagbél flórához nagyon hasonló, többnyire tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok, természetes erjesztésből származó, dominánsan számunkra hasznos élőflóra.

Mi a PREBIOTIKUM?

Olyan növényi rostok (pl. natív cikória inulin), amelyek nem emészthetőek, ezért a vastagbélben való erjedésük során olyan hasznos vegyületek szabadulnak fel, amelyek a jó bélflóra táplálékát képezik. Így nem csak betelepíted a vastagbelet jó élőflórával, hanem tápanyagot is biztosítasz a hasznos baktériumok számára, tehát megtapadnak, könnyen benépesítik a vastagbelet! Ezért ideális, ha a probiotikumod prebiotikumot is tartalmaz!

Mi a POSZTBIOTIKUM?

Többnyire olyan vegyületek, amelyeket a jó bélflóra gyárt saját maga életben tartására, egy olyan környezet megteremtésére, amelyben jól tud szaporodni, és bizony számunkra, mint gazdatestnek is nagyon hasznosak, hogy egészségesek maradjunk és jól működjünk!

Hívják akár előflórának, tejsavbaktérium törzsnek, emésztőflórának, itt most összegfoglalom, hogy mire figyelj, amikor probiotikumot választasz?

Lássuk be, semmit nem érünk azzal, ha

• a baktériumtörzsek száma és a csíraszám (GNU) mennyisége nem elegendő. Nem vehető komolyan, ha 2-3 törzsből csak 30-35 milliárd tejsavbaktérium található a készítményben.

• a baktériumokat nem tudjuk eljuttatni a megfelelő helyre

• ugyan eljuttattuk őket a megfelelő helyre, de ott nem ideálisak a körülmények, hogy meg is tapadjanak

• ha nem “csomagolunk” nekik megfelelő tápanyagot, hogy szaporodhassanak

• ha megbízhatatlan hátterű terméket vásárolunk,

• ha bárhogy keresed, mindig csak külföldi illetőségű weboldalon és csak online tudod megrendelni - se drogériában, sem patikában nem látod a terméket.

VÁLASZD A FEDBOND® PROBIOLOGIQ [3] Élőflórát, mert

• 7 esszenciális baktériumtörzs és 40 milliárd tejsavbaktérium a napi adagban

• Mert ellenőrzött, laboratóriumi tenyésztésből, speciális kefir erjesztési technológiával előállított, emiatt a klinikai vizsgálatok szerint is hatékony

• Olyan kapszulában van, ami csak a bélben oldódik, ezért garantáltan sértetlenül jut el a megfelelő helyre: a vastagbélben fejti ki a hatását. Tehát nem károsítja a gyomorsav, de még az epesav sem az élőflórát

• a receptúra tartalmaz még emészthetetlen növényi rostot, inulint, ami táptalaj a jó bélflóra számára

• B-vitamin komplexet (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12) tartalmaz, ráadásul az ajánlott napi adag 100%-át elérő mennyiségében. A B-vitamin egyébként is fontos az energia termeléshez, az idegrendszered és a tested normál működéséhez

• Folsavat tartalmaz a napi adag 100% mennyiségében, fontos az erős immunrendszer érdekében

• Mert OGYÉI notifikált termék, és mert patikában, drogériákban is meg tudod vásárolni - és szívesen látunk személyesen is az üzletünkben

SZPONZORÁlT TARTALOMA cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/belflora-egyensulya