Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A légszennyezés miatt születik kevesebb fiú?

Brazil kutatók az erős légszennyezéssel magyarázzák azt, hogy bizonyos helyeken egyre kevesebb fiú születik, illetve ezt teszik felelőssé az egyre gyakoribb vetélésekért is.

A brazíliai Sao Paolo egyetemének kutatói szerint a legszennyezettebb vidékeken egyre kevesebb fiú születik. 2001 januárja és 2003 decembere közé eső születési adatokat összehasonlítva azt találták, hogy Brazília legkevésbé szennyezett területein az újszülöttek volt 51.7%-a fiú, míg ez az adat a leginkább szennyezett országrészekben csak 50.7% volt.

Ismert tény, hogy a lánymagzatok sokkal ellenállóbbak, és nagyobbak a túlélési esélyeik rossz körülmények esetén, a fiúmagzatok ugyanilyen helyzetben nagyobb eséllyel halnak el a méhben, vagy lépnek fel komplikációk a születés során. A brazil kutatók egérkísérletei igazolták a születési számok sugallta felvetést: az erősen szennyezett levegőnek kitett egerek utódainál is a nemek arányának hasonló eltolódását tapasztalták.

A kísérletek során a „légszennyezett” egerek második generációjának újszülöttjeit két csoportba osztották a kutatók: az egyik csoport életének első négy hónapját tisztított levegőjű környezetben tölthette, míg a másik csoport szennyezett levegőnek volt kitéve. Négy hónap múlva minkét csoport hímjeit olyan nőstényegerekkel pároztatták, amiket nem ért légszennyezés.

A tiszta levegőben felnőtt hímek utódai között magasabb volt a hím-nőstény arány (1,34), mint a „légszennyezetteknél” (0,86). Utóbbi csoport hímjeinél ezenkívül a hímivarsejttermelés zavaraira utaló jeleket találtak, illetve további vizsgálatok szerint a légszennyezésnek kitett nőstény egereknél nagyobb volt a vetélés esélye.

A kutatást vezető Jorge Hallack szerint lehetséges, hogy a levegőben található szennyeződés a magzat életképtelenségéhez vezető genetikai elváltozásokat okoz, illetve feltételezik, hogy a légszennyezés az egereknél hatással van a placenta életképességére.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/themes/sick/pollution.htm