Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan ápoljuk a baba bőrét?

Az érzékeny bababőr ápolása is az első napoktól az egyik legfontosabb kérdés az édesanyáknál, hiszen szeretnénk, ha a kisbabánk kényelmesen érezné magát, boldog, mosolygós és kiegyensúlyozott lenne.

Miért fontos az a 9 hónap a pocakban?

Gyermekünket az anyaméhben folyadék vette körül, ezért eltart egy ideig, míg a bőre alkalmazkodik a méhen kívüli környezethez. A csecsemő életének első néhány évében a bőrén egy védőréteg alakul ki, amely vízből és olajból áll (ez a hidrolipid filmréteg, vagy savköpeny). Mivel ez folyamatosan történik, így a kicsi bőrének egy részén már van ilyen réteg, más részei a bőrének még védtelenek, ezért:

• a kicsi bőrének hámrétege vékony,

• faggyútermelése minimális,

• bőre víztartalma magasabb,

• testhőmérséklet-szabályozása nem kifejlett és

• kevesebb pigment anyag van a bőrében.

Mindezek miatt a csecsemő bőre fokozottan érzékeny és sérülékeny, nagyon hamar kipirulhat és irritálódhat olyan tényezők miatt, amelyeket felnőttként, fejlettebb hidrolipid réteggel észre sem veszünk. Szerencsére vannak egyszerű és hatékony módszerek a baba érzékeny bőrének megnyugtatására és az irritáció megelőzésére.

Megnézem a WoodenSpoon  Bio Babaápolókat> > [1]

Hogyan ápoljuk a baba érzékeny bőrét?

Tisztítás

Az érzékeny bőrű csecsemőknél a szennyeződések, a por és a szőrök a bőrirritáció leggyakoribb okai.

Rendkívül fontos, hogy a baba bőre tiszta legyen, de a túl gyakori fürdés sem jó. Ezért javasoljuk, hogy naponta többször használjunk babaolajat, amely illatanyagmentes, öblítés nélkül nyugtatja bőrt, ráadásul hidratálja a bőrét, így természetes gátat hoz létre a külső irritáló hatások és a baba finom bőre között. A megfelelő babaolajjal még a nem kívánatos koszmó is gyengéden eltüntethető a baba buksijáról anélkül, hogy káros összetevőkkel terhelnénk a bőrét.

A fürdetéshez a babáknak nem szükséges két különböző terméket beszereznünk, nyugodtan használjunk fürdetőt és sampont egyben, amely az egész testre és a kis hajukra is megfelelő tisztítást nyújt.

Táplálás, hidratálás

Bármennyire is oda figyelünk, a rendes fürdetés is okozhat kellemetlenségeket a kicsiknél: a víz keménysége és hőmérséklete, a törölköző anyaga vagy puhasága, a ruhákhoz és a törölközőhöz használt tisztítószer minősége mind befolyásolja a komfortérzetüket. Fentiek miatt fontos a kiegészítő ápolás: a fürdés óvatosan itassuk fel a vizet a kicsi bőréről, ne dörzsöljük, végül masszírozzuk át gyengéd testvajjal, amely nyugtatja és táplálja is egyben a bőrét.

Pelenkázás

A baba testének egyik legérzékenyebb része a pelenkával fedett terület. Rendkívül sok nedvességnek van kitéve, és a levegő elől nagyrészt el van zárva a nap folyamán, mintha dunsztban lenne. Kiemelten fontos ennek a területnek a lehető legszárazabban tartása olyan popsikrémmel, amely vékony védőréteget képez a bőr és a nedvesség között, így megakadályozza az irritációt.

Megnézem a WoodenSpoon Organikus Babaápolóit>> [2]

Puha és lélegző textíliák

Kényelmetlenséget és irritációt a ruházat, a takaró és az ágynemű is okozhat. Válasszunk puha, lélegző anyagokat, mint például pamut és gyapjú. A pamut általában a legjobb választás az ágyneműnek, mert könnyen tisztítható, és nem melegíti fel túlságosan a babát alvás közben.

Védelem a nap káros sugaraitól

A napsugárzás elleni védelem napjainkban kiemelt feladat mindannyiunk számára nemcsak nyáron, hanem egész évben. A kicsiknél a legjobb módja ennek az, ha hidratáló hatású fizikai fényvédőt használunk 50 vagy annál nagyobb faktorszámmal nyáron és minimum 30-as faktorszámút télen is.

A nap káros UV-sugarainak elleni védekezésként továbbá óvjuk az érzékeny bababőrt megfelelően takaró ruházattal, kis sapkával, kalappal, és lehetőség szerint a nyáron ne tartózkodjunk a tűző napon.

A kisbabánk ápolása során válasszunk mindig olyan termékeket, amelyek kifejezetten számukra kerültek kifejlesztésre, mint például a Wooden Spoon babakozmetikumok.

A Wooden Spoon babakozmetikumok a lehető legtisztább bőrápolás és a környezettudatos gyártás iránti elkötelezettségük elismeréseként kiemelt márkaként helyet kaptak a Harry herceg, Meghan Markle és kisfiuk, Archie közös életét bemutató „Baby Sussex” kiadványban.

A brit királyi család elismerése és támogatása egyaránt azt jelenti, hogy ezek a kozmetikumok a valódi és hatékony bőrápolást képviselik és nyugodt szívvel használhatjuk őket a kisbabánk ápolásánál.

Ne feledjük, amikor a babánk boldog és elégedett, akkor mi édesanyák is boldogok és elégedettek lehetünk. Ez pedig mindenki számára fontos!

(x)



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/bababor_apolas