Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A női agy és a "nehéz napok"

Amerikai kutatók szerint a női agy a hónap különböző szakaszaiban különbözőképpen működik. MRI-felvételek tanúsága szerint a menstruációs ciklus alatt a mentális folyamatok változhatnak, így a menstruáció előtt az agy érzelmeket kontrolláló területei aktívabbak, mint máskor.

A termékeny korban lévő nők ciklusának kellemetlenebb napjait sok esetben megelőzi a még kellemetlenebb „felvezetés”: a testi-lelki panaszok formájában jelentkező premenstruációs szindróma (PMS). A PMS tünetei: érzelmi instabilitás, lehangoltság, érzékenység és dühkitörésekre való hajlam, fizikai tünetei között például a görcsölés és a puffadás szerepel. A pms a 20 és 50 év közötti nők nagyjából 33-50%-át érintheti.

Az USA-beli Cornell Egyetem és a Rockefeller Egyetem kutatói által készített MRI-felvételek tanúsága szerint a menstruációs ciklus alatt a mentális folyamatok változhatnak. A felvételek készítése közben a résztvevőkkel negatív, pozitív vagy semleges töltetű szavakat olvastattak. A felvételeket megismételték a menzesz előtti 15 napban, illetve az utána következő 8-12 napban.

A premenstruációs időszakban a nők agyának az érzelmeket kontrolláló területein sokkal nagyobb aktivitás mutatkozott, amikor érzelmileg telített szavakat olvastak. Ez az aktivitás a menzesz után elt3nt. A kutatók szerint az agyban megfigyelhető változások lehetővé teszik a kiegyensúlyozott érzelmi állapot fenntartását és ellensúlyozzák a kavargó hormonokat, melyek némelyike felelős a PMS-ért. Lehetséges, hogy azoknál a nőknél, akiknél a pms különösen intenzív érzelmi tüneteket produkál, ez a kontroll nem működik.

Bár a kutatók a vizsgálatokba 12 olyan nőt vontak be, akik a menzesz táján nem tapasztalnak hangulatváltozásokat, az eredmények mégis fontosak lehetnek annak megértésében, hogy bizonyos nők érzelmi élete a kérdéses időszakban miért lesz különösen ingadozó. A kutatók terveik szerint további kutatásaikba olyan nőket is bevonnak, akiket érint az ún. premenstruációs diszfórikus zavar (premenstrual dysphoric disorder, PDD). Továbbá megfontolandónak tartják, hogy az eredmények ismeretében az agyról készült felvételek elemzésénél nők esetében érdemes figyelembe venni azt is, hogy az illető ciklusának épp melyik fázisában van.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/noiagy.htm