Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Online rendezik meg idén a szervátültetettek találkozóját

Online rendezik meg idén a szervátültetettek 18. találkozóját, amelyen jelképesen kitüntetnek minden egészségügyi dolgozót - közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ).

Az érintettek a szövetség Facebook-oldalán élő közvetítés útján kísérhetik figyelemmel szombaton, a Magyar Sportok Háza konferenciatermében tartandó eseményt, amelyet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videoüzenetben köszönt.

A rendezvény fő témái a koronavírus, a hazai tüdő- és szívtranszplantáció jelene és jövője, valamint a hazai májátültetés 25. évfordulója lesznek. Idén júliusig 11 ezer szervátültetést végeztek Magyarországon, amelyekből 1100 májtranszplantáció volt. Az érdeklődőknek hasznos információkkal szolgálnak a koronavírus elleni védekezésről, és előadásokat tartanak többi között a szervdonáció és -koordináció aktuális kérdéseiről. A workshop egyik beszélgetésén megszólalnak a donor családtagok is.

Az eseményen átadják A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat, amellyel idén nyolc embert díjaznak, köztük Görög Dénes sebészt, aki 25 évvel ezelőtt részese volt a magyar májátültetési program elindításának és az első műtétnek, Elek Jenő aneszteziológus és intenzív terápiás orvost, akinek kulcsfontosságú szerepe volt a magyar tüdőtranszplantációs program aneszteziológiai profiljának kialakításában, valamint Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét.

A díjat a Magyar Szervátültetettek Szövetsége jelképesen minden egészségügyi dolgozónak odaítélte, akik a járvány kitörésekor életeket mentettek, betegeket ápoltak, és teszik ezt jelenleg is.

A Szervátültetettek Szolgálatáért Média-díjat Törőcsik Zsoltnak, a Kossuth rádió felelős szerkesztőjének és Várkonyi Attilának, a Retro rádió műsorvezetőjének ítélték oda. Emellett nyolcan elismerő oklevelet kapnak, és egy jószolgálati nagyköveti kinevelést is átadnak - olvasható a közleményben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szervatultetettek_talalkozoja_online