Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit tudsz a klímaváltozásról? És mit teszel ellene?

A nyári "Kell ennyi energia?!" közösségi média kampány után a GreenDependent Intézet az E.ON Hungária támogatásával immár 7. alkalommal indítja el az E.ON EnergiaKözösségek programot, ami jó lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők kis közösségekben, elsősorban viselkedésváltozással csökkentsék karbon-lábnyomukat.

Már a nyári kampány is összekapcsolódott a nemzetközi, Global Footprint Network vezetésével lebonyolított, Ökológiai Túllövés Napjához kapcsolódó kampánnyal. Az idén augusztus 22-re eső napot megelőző hetekben külön hangsúly került az ökológiai lábnyomot nagyban meghatározó területekre, mint például az autóhasználat, az élelmiszerhulladék kérdése, vagy a hatékonyabb, megújuló technológiákra történő átállás.

Az Ökológiai Túllövés Napja idén elsősorban a koronavírus járvány következtében tolódott későbbre – az E.ON EnergiaKözösségek programban való részvétellel, tudatosabb életmódra váltással a résztvevők segíthetnek ennek még tovább mozdításában. Az ősszel induló közösségi verseny során a résztvevők viselkedésük megváltoztatásával igyekeznek energiafogyasztásukat, és így karbon-lábnyomukat csökkenteni, és minél több (minimum 9%) energiát megtakarítani. A csökkentés azért is elsődleges cél, mert a magyarok átlagos karbon-lábnyoma több mint évi 5 tonna, míg a fenntartható lábnyom 2-2,5 tonna CO2 között lenne.

A versenyben EnergiaKözösségek, vagyis 5-10 háztartásból (pl.: szomszédokból, munkatársakból, barátokból, osztálytársak szüleiből) alakított csoportok vehetnek részt, melyeket egy-egy önkéntes klíma-koordinátor fog össze. A klíma-koordinátorok feladata saját EnergiaKözösségük megszervezése az ősz folyamán, majd vezetése a verseny során, december és május között. A koordinátorok segítik, hogy a közösség tagjai minimum havonta leolvassák a mérőórákat, hogy a lehető legjobban oldják meg a kreatív feladatokat, valamint hogy minél több energiát takarítsanak meg.

Klíma-koordinátornak bárki jelentkezhet, a feladat nem igényel előzetes tudást, a GreenDependent Intézet szakértő trénerei mindenkit felkészítenek. Ennek érdekében az Intézet három képzést szervez – kettőt a verseny előtt, egyet pedig a verseny félidejében – ahol az elméleti és gyakorlati ismeretek mellett számos szakmai háttéranyagot biztosít a résztvevők számára. Amire viszont szükség lesz, az a kitartó lelkesedés!

Már a tavalyi évadot is rendhagyóvá tette a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen a részt vevő családok szinte a verseny felét házaikba, lakásaikba szorulva töltötték. Az otthoni oktatás és munkavégzés, illetve az, hogy a szabadidő is a négy fal közé szorult, szintén befolyásolta a megtakarítás lehetőségeit. Azonban ez nem szegte kedvét a családoknak, és a váratlan, kezdeti nehézségeken átlendülve bizonyították, hogy a karanténban is zöldülhet a háztartás, sőt, csökkenhet az energiafogyasztás. Ennek szellemében vágunk bele ebbe az új évadba is, minden eshetőségre felkészülve!

Részletek a programról és a jelentkezésről: www.energiakozossegek.hu

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/klimavaltozas_klima_koordinator