Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Új esély a mellrák ellen?

Egy, a mell kialakulásáért felelõs gén felfedezése adhat új lendületet a mellrák elleni harcnak. A Scaramanga nevû gént az angol Institute of Cancer Research kutatói azonosították, és az egyik James Bondfilm három mellbimbóval rendelkezõ alakjáról nevezték el.


Az emberi szervek embrionális korban történõ fejlõdését meghatározott gének kontrollálják, ez a mell esetében két szerv kifejlõdését jelenti, ám elõfordul, hogy valakinél mégis rendellenesség történik, és kevesebb vagy több, esetleg rossz helyen lévõ szerve fejlõdik ki; minden 18. embernek például van egy extra, sokszor szeplõre vagy anyajegyre hasonlító mellbimbója.

A kutatók szerint a Scaramangagén a mellek fejlõdésének korai szakaszában azok számát és elhelyezkedését szabályozza. A gén egy NRG3nak nevezett fehérjét termel, ami meghatározza, mely embrionális sejtekbõl lesznek a mell sejtjei. Míg ezek a fehérjék embrionális korban a mell fejlõdéséért felelnek, addig felnõttkorban ugyanezek a molekulák téves információknak köszönhetõen esetleg mellrákot okozhatnak.

Eddig keveset tudtunk arról, hogyan zajlik a mell fejlõdésének folyamata, de a kutatást vezetõ Alan Ashworth professzor reményei szerint a gén és az általa termelt fehérje tüzetesebb vizsgálatával többet tudhatnak meg errõl, illetve talán arról is, vane az említett folyamatnak köze a mellrák kialakulásához, és ha van, milyen szerepet játszik benne.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/mellgen.htm