Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rekordszámú érdeklődő a Semmelweis Egészség Napok júniusi programján

Több mint kétezren regisztráltak a 7. Semmelweis Egészség Napok programsorozat részeként Prevenció a gyermekgyógyászatban címmel meghirdetett eseményre, melyet június 25-én online rendezett meg a Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája. Az érdeklődőket tizennyolc interaktív előadással, online személyre szabott tanácsadással és tornabemutatóval várták a szakemberek. Az eseményhez készült oktatóvideók mától mindenki számára elérhetőek az egyetem YouTube csatornáján.

A koronavírus járvány miatt néhány hónapos szünet után digitális formában indult újra a Semmelweis Egészség Napok rendezvénysorozat. A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának eredetileg márciusra tervezett előadásait ezúttal Zoomon keresztül online nézhették végig június 25-én az érdeklődők. A program középpontjában a daganatok, krónikus betegségek, ezek megelőzése és felismerése, valamint az egészséges életmódra nevelés állt.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [1]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nagy népszerűségnek örvendett Czuppon Krisztina dietetikus online konzultációt is magába foglaló előadása a helyesen végzett diétákról. A szakértő bemutatta többek között az „Okostányér” nevet viselő új magyar táplálkozási ajánlást, ami ahhoz nyújt segítséget, hogy miből mennyi kerüljön naponta a tányérunkra. Ennek segítségével könnyen átlátható, megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen gabonafélét fogyasztunk-e.

Aktuális információkat osztott meg a hallgatósággal dr. Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a járványok elleni védekezésben is fontos szerepet betöltő vitaminok fogyasztásáról, a D-vitamin hiány okairól és következményeiről is. Dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a gyermekek egészséges fejlődése és a húsfogyasztás közötti kapcsolatot tárgyalta prezentációjában.

Fontos előadások hangzottak el a gyermekkori daganatok korai felismerésének lehetőségeiről dr. Csóka Monika igazgatóhelyettes tolmácsolásában, a kórosan megnagyobbodott nyirokcsomókról dr. Erdélyi Dániel egyetemi docens beszélt, míg a csont- és ízületi fájdalomról dr. Constantin Tamás egyetemi docens szólt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a súlyos allergiás reakciókat nem kalciummal kell kezelni, hanem a megfelelő gyógyszerekkel.

Sokan voltak kíváncsiak a rendezvény vendégelődója, dr. Zacher Gábor toxikológus prezentációjára is, aki a gyermekkori kábítószerhasználatról és annak következményeiről osztott meg tényeket és tévhiteket, illetve kitért a szülők szerepére és az otthonról hozott minták fontosságára is.

Hasznos és személyre szabott ötleteket, tippeket és jó tanácsokat kaphattak a regisztrálók a kiscsoportos online táplálkozási- és életmód tanácsadáson az Egészségfejlesztési Központ okleveles táplálkozástudományi szakembereitől, így fény derült az esetleges rossz szokásokra és a megvalósítható jó példákra is. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyógytornászai különleges programot állítottak össze: a képernyők előtt speciális gyakorlatsorokkal várták a gyerekeket, illetve azt is bemutatták, hogyan szüntethetőek meg kisgyermekkorban a mozgásfejlődési elakadások annak érdekében, hogy az ügyes babák okos gyerekekké fejlődhessenek.

Dr. Kovács Gábor klinikaigazgató rendkívül sikeresnek ítélte a rendezvényt, és örömét fejezte ki, hogy a vakáció, illetve a nyári időpont ellenére is több mint kétezren választották délutáni programnak az orvosok, dietetikusok, gyógytornászok előadásait. Az érdeklődők visszajelzései alapján az interaktív programok, vagyis a kérdésblokkok és tanácsadások révén sikerült személyesebbé tenni a prezentációkat az online térben is, és számos hasznos információval gazdagodhattak a résztvevők a gyermekkori daganatos betegségektől a cukorbetegségen át az elhízásig.

A Semmelweis Egészség Napok következő állomását július 22-én Gyógyítás tetőtől talpig címmel szintén online formában rendezi meg az egyetem, amely során a Külső Klinikai Tömb klinikái mutatkoznak be. Szó lesz például a koronavírus eddig kevésbé ismert aspektusairól, a leggyakoribb népbetegségekről és bepillantást nyerhetünk többek között a műtők világába is. A részletes programot, amely szintén ingyenes, de regisztrációköteles lesz, hamarosan közzétesszük a Semmelweis Egyetem honlapján.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/Semmelweis_gyermekkori_prevencio