Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kötéscsere fájdalom nélkül

Ha a kezelendő seb mérete túlságosan nagy ahhoz, hogy egyetlen lépéssel kezelhető legyen, és egy sebtapasszal való leragasztás nem oldhatja meg a problémát, általában a mull-alapú kötszerekre esik a választás. Steril mull-lapokkal vagy mullpólyával lefedjük a sebet, majd a mull-alapú kötszert ragtapasszal vagy valamilyen kötésrögzítővel rögzítjük.

Kiváló nedvszívó képességük és kedvező áruk miatt a hagyományos mull-alapú kötszerek napjainkban is széles körben használatosak, és a steril mull-lapok, mullpólyák nem hiányozhatnak egyetlen házipatikából sem. Tény, hogy ezek a kötszerek jól alkalmazhatók a seb és a sebkörnyéki bőr tisztítására és a vérzés csillapítására egyaránt. Vannak azonban hátrányaik is! A vágott szélű (foszló szélű) mull-lapok sebbel történő érintkezése kerülendő, mivel a vágott szélről szálak válhatnak le, amik a sebbe kerülve fertőződést okozhatnak. Javasolt tehát a vágott, szálasodó mull helyett a korszerűbb, nem foszló szélű, hajtogatott termékeket választani. A hajtogatott steril mull-lapok használata is felvet azonban problémát, hiszen a lapok beleragadhatnak a sebbe, és így minden kötéscsere alkalmával a heg feltépésével, az azzal járó vérzéssel, fájdalommal és a következményes fertőzésveszéllyel nézünk szembe.

Megnézem a Hartmann professzionális kötszereit >> [1]

Egy réteggel több, egy lépéssel modernebb

A sebbe való betapadás elkerülhető, ha a seb fedésére használt mull-lapok és a seb közé valamilyen kontakt réteg kerül. A mindennapi gyakorlatban ez azt jelenti, hogy érdemes egy plusz védőréteget beiktatni, és a sebet például egy steril, kenőcsös sebfedő hálóval befedni, majd a sebfedő hálóra helyezni a mull-alapú kötszert. Az utolsó lépés ebben az esetben is a rögzítés,- ragasztószalaggal vagy öntapadó kötésrögzítő pólyával.

Sebfedő hálók – többé nem ragad a kötszer a sebbe!

 

A kötszerek sebbe való beragadásának, a hegesedő sebek feltépésének a megakadályozására javasolt a sebfedő háló használata. A hatóanyagmentes kenőccsel impregnált tüll-alapú sebfedő háló felülete puha, jól alakítható, és az nem ragad bele a sebbe, ugyanakkor átereszti az esetlegesen keletkező sebváladékot, amit a háló fölötti mull-alapú kötszer fel tud szívni. A hatóanyagmentes kenőcs természetes eredetű összetevői a beragadás meggátlása mellett serkentik a sebgyógyulást és hozzájárulnak ahhoz, hogy a sebszéleken és a sebkörnyéken a bőr rugalmas legyen, az ne feszüljön, viszkessen.

 

Megnézem a Hartmann professzionális kötszereit >> [2]

A sebfedő hálók használatával a hagyományos sebellátáshoz képest egy egyszerű lépéssel több, de modernebb, kíméletesebb és hatékonyabb sebellátás érhető el. Érdemes sebfedő hálót is tartani a házi patikában - a mull-alapú kötszerek és a ragasztószalagok vagy rögzítő pólyák mellett!

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sebkezeles_kotescsere