Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Miért nem lehet fogyni léböjttel?

A világ nagy részén a tavasz hagyományos böjti időszak, amely során a bőségesebb téli táplálkozás után következik egy puritán, kevés élelmiszert és kalóriát követő étrend.

A böjt alapvetően többféle lehet. A legszigorúbb fajtája a teljes böjt, amely egy bizonyos ideig, napokig vagy - ritka esetekben - akár hetekig is tarthat, semmilyen szilárd táplálék nem kerül az asztalra, és csupán vizet lehet fogyasztani. Ez a böjt legnehezebb és leginkább embert próbáló formája amire csak nagyon kevesen képesek.

Ez a fajta böjt viszont már jó ideje divatos lett a fogyni vágyók között, hiszen néhány nap alatt viszonylag látványos eredményeket mutat a mérleg. Több szálloda, klinika és egészségügyi intézmény szervez már hasonlókat és lelkes jelentkezőkben általában nincs is hiány. Ezen kívül léteznek olyan böjtök, ahol nem csak vizet, de frissen facsart gyümölcsleveket, gyógyteákat és üres zöldségleveseket is lehet fogyasztani.

A máj méregtelenítését és a vese tisztulását speciális gyógyteák jelentősen tudják segíteni.  Ezek a gyógyteák [1] a feleslegesen pangó, méreganyagokkal telített szöveti vizek távozását is segítik, amelynek főleg a hölgyek örülnek elsősorban, hiszen jelentősen csökkenhet a cellulit, azaz a narancsbőr is. Utóbbi léböjt általában három-öt napig tart, de nem ritka az akár több hetes kúra sem. Szilárd táplálék itt sem kerül az asztalra, tehát az éhezés ebben az esetben is komoly kihívást jelent.  Léteznek olyan böjtök is, amelyben kerülik a húsfogyasztást és a nehezebb, zsírosabb ételeket, így csökken a kalória bevitel.

A böjt alapvető célja egyfajta tisztulás, méregtelenítés lenne, amely a nehezebb téli táplálkozás után, segít megszabadulni a felhalmozódott salak- és méreganyagoktól.  A cél eredetileg nem elsősorban a fogyás volt, de napjainkban ez lett a böjt talán első számú feladata. Mivel a túlsúlyosak száma a fejlett világban már több mint a lakosság felét teszi ki, jogosnak tűnt az elképzelés, hogy a böjt a fogyókúra egyik hatékony eszköze is lehet.

 Felmerül viszont a kérdés, jó megoldás-e a böjt a fogyásra vagy csupán egy újabb divatról van szó? A válasz igen és nem. Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük, tudnunk kell, mi történik egy hosszabb böjt során. Testünk az évezredek során már hozzászokott a korábban oly gyakori táplálékhiányhoz. A böjt során ezért sajnos előbb bontja le a test izmait és a zsírréteget a végsőkig tartalékolja.

Miért?  A testünk a felgyülemlett méreganyagokat, jobb híján a zsírrétegbe raktározza el, hiszen ott okozzák a legkevesebb kárt. A zsíroktól pedig azért nehéz megszabadulni, mert a felhalmozódott méreganyagok így a véráramba kerülnének és kellemetlen tüneteket okoznának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A böjt során a szervezet, érzékelve, hogy nincs elég táplálék, első lépésként lecsavarja az anyagcserét és túlélő módra vált át.

Ennek az a következménye, hogy ha a böjt véget ér, a szervezet szinte mindent raktározni fog, hogy egy esetleges újabb táplálékmegvonásra felkészüljön. Így a leadott kilók nagyon gyorsan visszajönnek, sőt gyakran még gyarapodnak is. Ezt nevezzük jojó diétának. Ezért ez a fajta, hosszas böjtölés értelmetlen, káros és semmit sem segít a túlsúly csökkentésében.

Ennél sokkal jobb megoldás, ha olyan, étkezést helyettesítő, fehérje alapú turmixporokat használunk, amelyeknek alacsony a kalória tartalma, de magas a tápértéke, rostokban gazdag és minden fontos vitamint, ásványi anyagot és aminosavat is tartalmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fogyókúra alatt kerüljük a glutént, cukrot, szóját és más allergén anyagokat tartalmazó turmixporokat, hiszen a glutén és a szója árt a pajzsmirigynek, amitől függ az anyagcserénk nagy része, a cukor pedig tönkreteszi a hasnyálmirigyet, inzulin rezisztenciát, később cukorbetegséget és metabolikus szindrómát, ezzel elhízást okozhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerüljük a mesterséges, szintetikus adalékanyagokat tartalmazó turmixporokat, ételeket is! Ezek a vegyületek tönkreteszik az emésztő enzimeket, és a bélflóra egyensúlyát is felborítják. A Mikrobiom [2] nagy részét a vastagbél baktériumai képezik, és tudjuk, hogy a rovásukra írható az elhízásra való hajlam is, ha felborul az emésztőflóra oly kényes egyensúlya! Magyarország talán egyik legkomplexebb tejsavbaktérium élőflórát tartalmazó készítménye a PROBIOLOGIQ ® Élőflóra. [3] Napi adagja 40 milliárd baktériumot tartalmaz ellenőrzött laboratóriumi kefir tenyésztésből, a gyomor- és epesavnak ellenálló, speciális kapszulában, amely csak a bélben oldódik a maximális hatás érdekében. Ez a receptúra oly komplex, hogy a 7 diverzifikált baktérium törzsön kívül tartalmazza az ajánlott napi adagolás 100%-ban a B-vitamin komplexet és folsavat is. Ezek posztbiotikumként viselkedve segítik a jó bélflóra megtapadását a vastagbélben, ezáltal a megfelelően erős immunrendszert is!

Evidens, hogy a vastagbél flóra oly kényes egyensúlyát számtalan külső behatás nagyon könnyen fel tudja borítani, tehát nem csak antibiotikum kúra után kell és érdemes a bélflóra pótlásról gondoskodni. A bélflóra kihat a vastagbél egészséges, normál működésére, így nem csak az anyagcserénk, de az immunrendszerünk is nagyban függ a vastagbél állapotától, amelyet érdemes karbantartani, és gondoskodni a megfelelő tisztulásáról, salaktalanításáról [4].

A vastagbél flóra pótlásra alkalmas tejsavbaktériumokon kívül érdemes olyan növényi rost-komplexeket [5] is fogyasztani, mint a FATBOND® [6] négyszeres kalóriablokkoló és prebiotikus hatású, súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszköz, CE1370 IIa, amelyeknek hatását több klinikai vizsgálat is bizonyítja. Szerencsére már nálunk is léteznek olyan étkezést helyettesítő turmixporok [7], mint amilyen a FEDBOND ® EXPRESS [8] is, amelyek megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak, sőt adagonként még a fogyást hatékonyan segítő Glukomannant is tartalmazzák a megfelelő (3g) mennyiségben, három az egyben termékek. Étel, napi szükséges vitaminok és fogyókúrás szer is egyben! Így sokkal gazdaságosabban, a kihagyott étkezés és a megvásárolni nem szükséges vitaminok és egyéb fogyást segítő termékek ellenértékéből bőven megspórolható ez az egészséges és hatékony táplálkozásfajta, amit a FEDBOND ® EXPRESS [9]turmixporok jelentenek!

 A különféle böjtök helyett sokkal jobban járunk, ha  speciális, étkezést kiváltó, alacsony kalória tartalmú, de fehérjében és tápanyagokban gazdag, glutén és szintetikus , valamint allergénektől mentes turmixporokkal helyettesítjük az ebédet vagy akár a vacsorát, amely tartalmaz inulint és Glukomannant is. Így a fogyás tartós és egyenletes lesz, és nem kell tartanunk az egyébként olyan gyakori jojó-hatástól sem.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fatbond_lebojt