Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koronavírus - Operatív törzs: sikerült lassítani a vírus terjedését

A környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor hozzátette: ez a kormány korábbi intézkedéseinek és annak is köszönhető, hogy az állampolgárok betartják a hatósági korlátozásokat. A megszokotthoz képest 60-70 százalékkal kevesebben vannak a magyarországi utakon és köztereken. A határhelyzetről az ügyeleti központ vezetője azt mondta: szlovák oldalról a befelé irányuló teherforgalomban Rajkánál, Parassapusztánál kell kisebb torlódásra számítani. Ausztriából Hegyeshalomnál van hosszabb várakozási idő a belépésnél mind a személy-, mind a teherforgalomban. A román határnál nincs a hétköznapinál jelentősebb torlódás, csupán a teherforgalomnak fenntartott sávokban kell kissé hosszabban várakozni. Ami a szerb határszakaszt illeti, Röszkénél és Tompánál kell nagyjából egy órát várakozni - közölte. Lakatos Tibor azt mondta: folytatják a korábban bevezetett határellenőrzést az osztrák és a szlovén határnál.

Korlátozott mennyiségben kapható: szájmaszk+kézfertőtlenítő teafás szappan+gumikesztyű >> [0]

Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de a karanténban lévők száma nemsokára csökkenni fog, mivel egyre többen hagyhatják majd el közülük az otthonukat, mert letelik a korlátozás 14 napos időtartama - emelte ki. Szabálysértési feljelentést 172-szer tettek, 28 emberre szabtak ki helyszíni bírságot a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt - közölte az ügyeleti központ vezetője. Hozzátette: az üzletek nyitvatartására vonatkozó rendelkezések figyelmen kívül hagyása miatt 44 szabálysértési feljelentés született, és 25 embert bírságoltak meg a helyszínen.

Kérdésre felelve Lakatos Tibor azt mondta: azért vonul ki a honvédség nagyáruházakba, hogy el lehessen látni a lakosságot, ha bármilyen probléma merülne fel a beszállítással. Honvédelmi irányítótörzsek jöttek létre, hogy a létfontosságú üzemek, kiemelt létesítmények tevékenységét segítsék - idézte fel. Gond esetén ezek a szervezetek értesítik az operatív törzset - közölte.

Korlátozott mennyiségben kapható: szájmaszk+kézfertőtlenítő teafás szappan+gumikesztyű >> [0]

Hangsúlyozta, jelenleg nem tervezik a fitnesztermek működési feltételeinek további szigorítását, 15 óráig továbbra is nyitva tarthatnak. Szintén kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a jövő héten elkészül a kiskunhalasi ideiglenes kórház. Az intézményt azonban csupán akkor veszik majd igénybe, ha a "normál kórházi kapacitás" nem bizonyul elegendőnek - fűzte hozzá. Kiskunhalason már telepítették az oxigénellátáshoz szükséges tartályt, de további eszközöket kell még beszerezni - mondta Lakatos Tibor, megjegyezve: a tervek szerint intenzív ellátásra is alkalmas lesz a létesítmény.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koronavirus_magyarorszag_lassitas