Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egészségpénztár: lássunk világosan!

Egy szemműtét jelentősen megterhelheti a családi költségvetést, pedig van, amikor nincs más lehetőség. Az egészségpénztári tagság ilyenkor nagy segítséget jelenthet.

Gábor 35 éves, webfejlesztőként dolgozik, és 14 éves kora óta visel szemüveget. Akkor -0,75 dioptriáról indult, mostanra már -3 dioptriás szemüvege van. Ez azonban egyre zavaróbb a számára, nyáron például egy “sima” napszemüvegben már nem tudja kivenni az utca túloldalának a részleteit.

Sajnos a kontaktlencse sem működő alternatíva Gábor problémájára, mert egy speciális szaruhártya-rendellenesség ezt nem teszi lehetővé. Egy távollátó napszemüveg pedig megduplázná a szemüveggel kapcsolatos kényelmetlenségeket - és főleg a költségeket.

A nagy dilemma: szemüveg vagy látásjavító szemműtét?

Így egyetlen megoldás maradt: a látásjavító szemműtét. Egy ilyen szemműtét ára azonban elég borsos, a beavatkozás jellegétől és az alkalmazott eljárástól függően 3-500 ezer forint körüli összegnél indul. Párjával, Ildivel pedig éppen babát várnak, így jelenleg minden forint számít.

Ezért Gábor hajlik rá, hogy mégis kitart a szemüveg mellett. Csakhogy a szemüvegek nem egy életre szólnak: a szem állapota változik, a látás romolhat, de akár javulhat is. Ezért évente egy szemvizsgálatra mindenképpen szükség van. Ennek ára - ha nem szeretnénk sokat várakozni - 15.000 forint körül van. A lencse meg is sérülhet, a keret is deformálódhat, vagy akár össze is törhet - előbb-utóbb tehát biztosan új szemüvegre lesz szükség. Ez azonban nem olcsó mulatság, tokkal-vonóval, vagyis kerettel és különféle pluszképességekkel (pl. UV-szűrés, tükröződés-mentesség) 150-200 ezer forintot is elkérhetnek érte az optikában. Mindezt tekintetbe véve nem is annyira drága egy lézeres szemműtét, ami akár évtizedekre megoldhatja a látással kapcsolatos problémákat. Ez azt jelenti, hogy Gábor akár több szemüveg árát is megspórolhatja a műtéttel.

 

Egészségpénztárral 150 ezer forint is megspórolható

A műtétet megelőző konzultáción azonban Gábor egy további értékes tanácsot is kapott. Kiderült, hogy a szemklinika szerződésben áll az OTP Egészségpénztárral [1](OTP EP). Így, ha Gábor a pénztárba belép, és ezen keresztül fizeti ki a műtét árát, jelentős összeget takaríthat meg.

Egy egészségpénztári tag ugyanis egy 300.000 forintos szemműtétnél 60.000, 500.000 forintos beavatkozás esetén pedig 100.000 forint adóvisszatérítésre jogosult.

Az adóvisszatérítés [2] összege egyébként az egyéni EP-számlára történő befizetések 20%-a, akár 150.000 forint is lehet évente.

A fenti adóvisszatérítés igénybevételéhez az első lépés a pénztárba való belépés. Ezt néhány lépésben online, postai úton vagy bármely OTP Bank fiókban meg lehet tenni a belépési nyilatkozat benyújtásával. Miután Gábor belépett az OTP Egészségpénztárba, a műtét árát (plusz a működési költséget) befizette a saját számlájára. Így a beavatkozás árát már a pénztártól kapott kártya segítségével fizette ki az OTP EP-vel szerződésben álló szemklinikának. A következő év elején pedig visszaigényelheti az államtól a befizetéssel arányos SZJA-visszatérítés összegét.

Az egészségpénztári tagság további előnyei

Az egészségpénztári tagság számos további előnnyel jár. [3]Néhány példa:

•a befizetések után járó 20%-os adóvisszatérítés mellett a szolgáltatók gyakran nyújtanak további, akár 20-30%-os kedvezményeket,

•akár 150.000 forint is visszaigényelhető az adóból, ha valaki 750.000 forintot fizet be az egészségszámlájára egy év alatt,

•kényelmesen használható a pénztártól igényelhető kártya segítségével,

•társkártya is igényelhető,

•a családtagok gyógyszer- és egészségügyi kiadásai is fedezhetőek a segítségével,

•az EP-számlán felhalmozott, el nem költött összeg két évre leköthető, ezután plusz 10% adó-visszatérítés igényelhető,

•az orvos által előírt szűrővizsgálatok költségének 10%-a szintén visszaigényelhető az adóból (a 20% adó-visszatérítésen felül),

•a munkáltató is fizethet be pénzt az EP-számlára, ami után szintén igényelhető a 20% adó-visszatérítés,

•az EP-számlán felhalmozott összeg örökölhető.

Mire használható az egészségpénztári számla?

Rendkívül széles azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a köre, amire az EP-számlán lévő összeg elkölthető. Néhány példa ezek közül:

•gyógyszerek,

•gyógyászati segédeszközök,

•egészségügyi szolgáltatások, szakorvosi vizsgálatok,

•szűrővizsgálatok,

•fogyatékkal élő személyek életvitelét elősegítő szolgáltatások,

•pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások,

•gyermekápolással kapcsolatos termékek (pelenka, cumisüveg, légzésfigyelő stb.),

•fogászati beavatkozások,

•nőgyógyászati vizsgálatok,

•urológiai vizsgálatok,

•és különféle támogatások: lakáshitel törlesztési, születési, beiskolázási, gyermeknevelési, stb.

OTP Egészségpénztár - az egyik legjobb egészségpénztár Magyarországon

Az OTP Egészségpénztárnak [4] több mint 270.000 tagja van, hátterét pedig az ország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bankcsoport biztosítja. Ez önmagában is garantálja a pénztárban elhelyezett megtakarítások biztonságát. Az OTP több évtizedes szakértelme, folyamatos fejlesztései, felkészült munkatársai és felhalmozott tapasztalatai pedig lehetővé teszik, hogy az OTP EP tagjai egyre több hasznos és színvonalas szolgáltatást vehessenek igénybe.

 

(x)



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/otp_lasssunk_vilagosan