Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kivehető helyett: fogbeültetés - Kinek lehet?

Fogaink bármi okból való elvesztése komoly traumát jelenthet. A pótlásra használatos koronák és kivehető protézisek sokak számára meglehetősen kényelmetlenek, és esztétikailag sem kielégítők. Számukra lehet megoldás az implantáció, vagyis a fogbeültetés.

Titán és csont

Negyven évvel ezelőtt a svéd Per Ingvar Branemark professzor jött rá, hogy az akkoriban állatkísérletekben használatos titán alapú fémlemezek egészen különleges tulajdonsággal rendelkeznek: képesek a csonttal erősen összenőni. Ez a felfedezés új korszak kezdetét jelentette az orvostudományban.

Azóta alkalmazzák a titánt az ízületi sebészetben; törött csontok egyesítésére, elveszett szövetek pótlására, a forma helyreállítására, és nem utolsó sorban, a fogászati implantációban. A titán képes magához kapcsolni a víz, a nátrium, kalcium, klór, foszfát molekulákat, fehérjéket, amelyhez a csontszövet fehérjestruktúrái később kötődni képesek. Pontosan fogalmazva nem fog-, hanem műgyökér-beültetésről van szó, melynek ma már több mint száz fajtája ismeretes. A legelterjedtebbek az ún. csavarimplantátumok, melyek behelyezése nem túl bonyolult, de pontos előkészületeket, nagy figyelmet, és szakmai hozzáértést követel.

Jó egészségi állapot

A beavatkozás előtt a műtétet végző orvos állapotfelmérést végez, azaz feltérképezi a páciens anatómiai adottságait, laborvizsgálatokat rendelt, elsősorban a véralvadási és vércukor adatokra koncentrálva. A fogbeültetéshez ugyanis jó általános egészségi állapot és megfelelő csontmagasság és csontvastagság szükségeltetik. Ez utóbbi alkalmasságát a röntgenfelvételek döntik el.

A műtét utáni gyógyulás szempontjából a kezelőorvos fontos információkat gyűjt a beteg táplálkozási és dohányzási szokásairól is. A beépített foggyökerek száma és elhelyezkedése természetesen attól függ, hogy hány fogról van szó. Teljes fogsor elkészítéséhez például alul hat, felül hét-nyolc gyökér elkészítése szükséges, és ezekre a gyökerekre 3-4 hónap múltán illeszkedik majd a külön megtervezett fogazat.

Mint egy foghúzás?

A műtét érzéstelenítéssel történik, így szinte teljesen fájdalommentes, egy fog pótlása nem jelent nagyobb terhelést egy egyszerű foghúzásnál. Több gyökér egyidejű behelyezésekor a betegeket egyes klinikákon el is altatják.

A beavatkozás után felléphetnek apró kellemetlenségek (duzzanat, fájdalom), ezeken gyógyszerekkel lehet segíteni. A szájhigiénés szabályok szigorú betartása nélkül nem képzelhető el a hosszú távú siker. Az implantátumok ugyan erősebben kötődnek a csonthoz, mint a természetes fogak, ugyanakkor az ínnyel való kapcsolatuk sokkal gyengébb. Ennek következtében a nem megfelelő fog- és szájápolás nagyobb rombolást képes véghez vinni a beültetett fogak körül, mint egyébként. Ám ha a páciens betartja az előírásokat, az implantátum akár egy életen át kitarthat.

Kinek lehet?

Az implantáció alkalmas bármilyen életkorban a fogak pótlására, akár egy fogról, vagy teljes foghiányról van szó. A gyakorlat azt mutatja, hogy a titán implantátum beültetése jelentős mértékben csökkenti a fogágy sorvadását is, ezért célszerű a fog vagy fogak elvesztése után minél hamarabb elvégezni.

A fogbeültetés különösen alkalmas a balesetekben kitört fog pótlására, ha a mellette lévő fog ép, és tulajdonosa nem akarja lecsiszoltatni. Így lehet megoldani kisebb hidak elkészítését, amennyiben a hiányt határoló fogak épek, vagy a hidat tartandó hátsó fogak hiányoznak.

Kizáró okok

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a beavatkozás kifejezetten ellenjavallt. Így a röntgenfelvételekből kiderülhet, hogy a páciens csontozata alkalmatlan a beültetett gyökér megtartására. Nem jöhet szóba a műtét néhány betegség esetén sem, ezek a vérképzőszervi betegségek, véralvadási zavarok, a súlyos cukorbetegség és az azzal együtt fellépő mikrokeringési zavarok, de kizáró ok a daganatos megbetegedés is.

A nagyfokú harapási rendellenességek úgyszintén lehetetlenné teszik a fogak ilyenfajta pótlását, de nem kedvez a műtétnek a már említett rossz szájhigiéné és a dohányzás sem.

Műtét előtt műtét után

Ha valaki rászánja magát a műtétre a következő előírások betartásával kell számolnia, illetve a következő kellemetlenségekkel kell szembenéznie.

Mindenekelőtt betegségeinkről és gyógyszerfogyasztásunkról tájékoztassuk kezelőorvosunkat.

A műtétet nem éhgyomorra szokták végezni, tehát a szokásos módon étkezhetünk előtte.

Célszerű valakit felkérni kísérőnek, ugyanis a műtét után nem ajánlatos autót vezetni.

A rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni.

A műtéti területet hideg borogatással kezeljük a duzzanat csökkentése érdekében.

Az érzéstelenítő hatásának megszűntéig ne együnk, egy teljes napig pedig ne fogyasszunk kávét, teát, alkoholt, és ne együnk fűszeres, csípős ételeket.

Fokozottan figyeljünk a szájhigiénére, a javasolt gyógyszereket, valamint szükség esetén fájdalomcsillapítót vegyünk be.

Kockázat

A szervezetbe beültetett idegen anyagoknak mindig van némi kockázata, még a leggondosabb előkészítés esetében is. Ezért előfordulhat, hogy a beültetett gyökeret a szövődmények miatt el kell távolítani. Összességében azonban elmondható, hogy a sikeres műtétek száma meghaladja a 90%-ot. A siker, azaz a pótlás minél hosszabb működőképessége érdekében 6-12 havonta – tehát nem többször, mint az egészséges, természetes fogak esetében – ellenőrzésen kell megjelenni a fogorvosnál.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/fogbeultetes1.htm