Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szürkehályog műtét: melyik műlencsét érdemes választani?

Jóllehet a szürkehályog népbetegségnek számít a 65 éven felüliek körében, azon kevés betegségek egyike, ami tökéletesen és fájdalommentesen kezelhető, ráadásul a betegség korai szakaszában is gyógyítható. Így ma már nem az a kérdés, hogy mikor vállalkozzunk a szürkehályog műtétre, hanem az, hogy melyik műlencsét válasszuk a tökéletes látáshoz. Segítünk!

A szemlencse külső tokja teljesen átlátszó, belsejét tiszta, gélszerű anyag tölti ki. Amikor ez a gél homályossá válik, akkor a bejövő fénysugarak megtörnek, idővel pedig egyáltalán nem jutnak át a szemlencsén, így nem érik el a szem hátsó felszínén elhelyezkedő ideghártyát. Ez a betegség a szürkehályog.

A szürkehályog az életkor előrehaladtával sajnos bárkinél kifejlődhet, kialakulását nem lehet megelőzni. Ám ahogy a szürkehályog műtétek specialistája, a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ honlapján [1]olvashatjuk, a betegség jól kezelhető egy mindössze 15-20 perces, fájdalommentes műtéttel. A szürkehályog műtét során eltávolítják az elszürkült szemlencsét, s a helyére műlencsét ültetnek. A műlencse hasonlóan működik, mint a természetes szemlencse, a szem hátsó felszínére, a retinára éles képet fókuszál, így lesz újra éles a látás.

Miből készülnek a korszerű műlencsék?

A korszerű műlencsék magas víztartalmú, rugalmas, szövetbarát anyagból (bio-kompaibilis akril-polimer) készülnek, melyek nem lökődnek ki, nem okoznak panaszt, így a beültetett lencséket nem kell cserélni sem. Léteznek víztaszító (hidrofób), és nedvesíthető (hirdrofil) felülettel rendelkező lencsék, melyek közül az utóbbi években a víztaszító felületű lencsék terjedtek el, mert a nedvesíthető felületű lencsékre az évek múlásával a szem csarnokvizéből gyakrabban rakódnak ki olyan anyagok, amik rontják a látásélességet. A legmodernebb műlencsék pedig már olyan anyagból készülnek, ami a szemlencséhez hasonlóan elnyeli az UV sugarakat, így védve a szem fényérzékeny rétegét, a retinát.

A legfontosabb szempont a választáshoz

A műlencse kiválasztásakor a legfontosabb szempont a lencse törőereje vagyis dioptriája, ugyanis ez határozza meg, hogy a kezelt személy milyen távolságra fog élesen látni. A megfelelő lencsetípus kiválasztásánál [2] a szakorvos minden esetben segít, figyelembe veszi a páciens életmódját, munkáját, mindennapos tevékenységeit és azt, hogy milyen távra szeretne élesen látni.

Monofokális műlencsék

A monofokális, vagy egyfókuszú műlencsék, ahogyan arra a nevük is utal, egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást szemüveg nélkül. Vagyis a kezelt személy a lencse beültetése után vagy távolra, vagy közelre fog jól látni. A másik távolságra azonban szemüveget kell majd viselnie. Így aki például távoli éles látást biztosító műlencsét választ, a műtét után élesen fogja látni a távoli dolgokat, de szemüvegre lesz szüksége az olvasáshoz és minden közeli, aprólékos munkához.

Bifokális műlencsék

Ezek a műlencsék többfókuszúak, ezért éles látást biztosítanak távolra és középtávolságra (kb. 60 centiméteres távolság), az operált szemtől függően pedig részben közelre is. Vagyis a lencse lehetővé teszi egy éles távoli kép, például az udvaron játszó gyerek tökéletes érzékelését, a köztes távolságot igénylő feladatok elvégzését, például számítógép kezelését, és akár az olvasást is. A többfókuszú lencsék nagy előnye, hogy segítségükkel a mindennapok szemüveg nélkül élhetők. Azonban ennél a lencsetípusnál is vannak bizonyos kompromisszumok, hiszen a nagyon közeli tevékenységekhez, mint a tűbefűzés vagy a hímzés, továbbra is szemüvegre lesz szükség, illetve viselőik azt tapasztalják, hogy kevésbé jó fényviszonyok mellett (napfelkeltekor és naplementekor) kontrasztérzékenység csökkenés léphet fel, és a pontszerű fényforrások körül fénygyűrűk jelenhetnek meg.

Trifokális műlencsék

A trifokális műlencsék a többfókuszú műlencsék legújabb generációját képviselik. Ahogyan a nevük is jelzi, három fókusztávolságra is tökéletes éles látás biztosítanak. A trifokális lencsékkel egészen közelre, közepes távolságra és távolra egyaránt élesen láthatunk. Ezek a prémium kategóriás műlencsék azok számára jelentenek igazán kényelmes megoldást, akik a műtétet követően szeretnének megszabadulni valamennyi szemüvegüktől. Aki ezt a lencsét választja, csak arra kell figyelnie, hogy a többfókuszú lencsékhez hasonlóan, kevésbé jó fényviszonyok mellett kontrasztérzékenység csökkenés léphet fel, és a pontszerű fényforrások körül fénygyűrűk jelenhetnek meg.

Tórikus műlencsék

A tórikus műlencsék azok számára jelentenek megoldást, akik a szürkehályog műtétet megelőzően cilinderes szemüveget hordtak, vagy a műtétet megelőző vizsgálatok során derül ki, hogy szükség lenne rá. Mivel valamennyi műlencse típus kombinálható tórikus (cilinderes) korrekcióval, létezik egyfókuszú, többfókuszú és trifokális cilinderes műlencse is.

Ha szakértő kezekben szeretne megszabadulni a szürkehályogtól és ehhez a ma elérhető legjobb minőségű, prémium kategóriás műlencsét választaná, jelentkezzen fájdalommentes szürkehályog vizsgálatra [2] a Focus Medicalba! Online jelentkezés esetén 60% kedvezményben részesül a vizsgálat árából!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szurkehalyog_mutet_focusmedical