Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Végre ismét mosolyogni látom apámat

A harmincas éveiben járó Ilona igazi energiabomba, mindig tettre kész nő. Két gyermekét egyedül neveli, keményen de örömmel dolgozik, aminek meg is van az eredménye. Gyönyörű belvárosi lakása van, igaz kicsi, de ennyiüknek épp elég. Özvegy édesapjára is ő figyel oda. Mióta a mellrák elvitte édesanyját, különösen szoros lett a kapcsolatuk.

Rendszeresen látogatom a 65 éves édesapámat, anyám halála óta én viszek az ő otthonába is egy kis melegséget. Szívesen főzök, mosok neki is, míg ő a gyerekeket tanítja sakkozni vagy tanul velük. Nő nélkül nem „otthon” egy férfi lakása – mondja Ilona. Hálás is érte, lassan kiheverte anyám halálát, ismét megtanult mosolyogni, visszanyerte régi önmagát. Mindig is jókedélyű, energikus ember volt, kicsattanó egészséggel. Azóta nagyon sokat segít nekünk, hozza-viszi a gyerekeket, játszótérre megy velük. Újra összejár a barátaival ultizni, beszélgetni.

De a helyzet egyszer csak megváltozott. Apám lassanként ismét búskomorrá, visszahúzódóvá vált, mint anyám halálakor. A legszívesebben otthon üldögélt, szinte ki sem tette ki a lábát, a barátaival egyre lazább szálakon tartotta a kapcsolatot, a gyerekeket is csak röviden, sietősen vitte le a játszótérre, már futott is haza. Nagyon szemérmes a viszonyunk, apám nehezen beszél az érzéseiről, így óvatosan faggatva próbáltam rájönni, mi lehet a baj. Leginkább azzal hessegetett el, hogy „öreg ember vagyok én már”... Érdeklődtem az egészsége felől, de csak legyintett...

Ágyneműcsere közben vettem észre az első jelet, egy kiterjedtebb sárgás foltot a lepedőn. Vizelet volt. Nagyon meglepődtem, mert hallottam már arról, hogy főleg az idősebb nőknél van olyan, hogy vizeletcsepegés, nem tudtam, hogy ez a férfiakat is érintheti. Eszembe jutott, hogy láttam én már gyanús ágyneműt régebben is apámnál, de nem gondoltam volna... Alaposan utánaolvastam az interneten. Igen, a férfiakat is érinti ez a probléma, ha kisebb százalékban is. Rögtön világossá vált, miért is siet haza annyira a játszótérről, miért marad szívesebben otthon. Megoldások után kutattam, és láttam, hogy ez nem megoldhatatlan probléma, csak szegény szemérmes édesapámnak nehéz. Megtudtam, hogy ezt a jelenséget inkontinenciának hívják, kicsit sem ritka, és mindenképpen ki kell vizsgálni az okát, mert akár nagyobb bajokat, prosztataproblémát, vagy akár tumort is jelenthet. Erről mindenképpen beszélnem kell vele! A neten keresztül megtudtam, hogy addig is van segítség, mert vannak fehérneműként is viselhető pelenkanadrágok, amit még apám is felvenne, ugyanis nagyon hasonlít egy igazi fehérneműhöz. Teljesen diszkrét megoldás, és tökéletesen biztonságos, akár nagyobb mennyiségű vizeletet is képes magába zárni. Folyadékfelszívó mag van benne, ami nem engedi a szivárgást, és szagtalanító rendszer gondoskodik a teljes komfortézetről. Rendeltem is a netről, egy online patikából, hogy kipróbálja.

A legközelebbi alkalommal félretéve a gátlásaimat, szóbahoztam apámnak a dolgot. Nem volt egyszerű belevágni, de láttam, hogy nagyon megkönnyebbült, hogy megbeszélhettük ezt a nyomasztó titkot, és egészen felvillanyozta, hogy van rá megoldás. Megígérte, hogy orvoshoz is fordul. Titkon bekészítettem a fehérneműi közé a pelenkanadrágot, és amikor legközelebb mentem hozzá, örömmel láttam, hogy hűlt helye.

Azóta pedig? Viszatértek a kártyacsaták a barátokkal, sőt meglátogatták Budapestet is az öregurak, és nem sietős a játszótérről sem távozni. Kicsit sem otthonülős, szívesen megy bevásárolni is. Megint ugyanaz a jókedélyű, optimista, energikus ember, aki mindig is volt.




A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/inkontinencia_ferfiak