Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Emésztő gondok: a túlzott gyomorsav-termelődés

A túlzott gyomorsav-termelődés számos elváltozást okozhat: enyhe gyulladást, felmaródást, fekélyeket (pl. gyomorfekély). A termelt sav a nyelőcsőbe kerülve is hasonló elváltozásokat mutathat. A savtermelődést számos tényező fokozza, így például alkohol, kávé fogyasztása; a dohányzás és a stressz.

Napjainkban igen gyakoriak a gyomor-bélrendszeri betegségek, melyek diagnosztikájában a technika fejlődése nagy szerepet játszik: az úgynevezett gasztroszkópia (a gyomor és a nyombél tükrözése), illetve a kolonoszkópia (a vastagbél tükrözése) számos új információval szolgál a szakemberek számára. Míg korábban a gyomorröntgen-vizsgálat a durva elváltozásokat mutatta meg, addig a mai gasztroszkópia már pontos diagnózist, sőt mintavétellel szövettani diagnózist is tud adni.

Így ismerhetők fel a nyelőcső gyulladásai, savas felmaródása savas visszafolyás (reflux) következtében, vagy a gyomor és a nyombél nyálkahártya-felmaródásai, apró vérzésekkel. A nyelőcső gyomorsav-viszonyainak tisztázására, pontos pH (vegyhatás) mérésére is létezik speciális műszer. Ugyanakkor a panaszokért felelőssé tehető egy (manapság igen "divatos") baktérium: a Helicobacter pylori, melynek kimutatására is lehetőség van, akár szövettani mintavétellel, akár egy kilégzési teszt segítségével, vagy vérmintából.

Megnézem a Gyógyfű Reflux_GORB gyógyteáját>>> [1]

Panaszok

Nagyon gyakori panasz a főleg éhgyomorra kialakuló gyomortáji fájdalom, vagy égő érzés, például a nyelőcsőben, de nem ritka a szegycsont mögötti égő érzés megjelenése sem. Van, aki mellkasi fájdalomként írja le. (Ez különösen fontos, hiszen a szívinfarktusnak hasonló, vagy ugyanez lehet a klinikai tünete!).

Legsúlyosabb esetben fekély alakul ki, mely heveny tápcsatornai vérzés formájában jelenik meg. El is lehet vérezni, ha megfelelő ellátást nem kap a beteg. Étkezés után a panaszok enyhülnek, majd visszatérnek.

Mi válthatja ki?

A gyomor funkciójából adódóan sósavat termel, mely az emésztésben játszik szerepet. A savtermelődést számos tényező fokozza: így pl. alkohol, kávé, stressz, dohányzás. A fokozott sósavtermelés következtében azonban károsodik a nyálkahártya, s figyelembe véve a védő és károsító tényezőket, a károsítás kerül előtérbe; nyálkahártya-felmaródások, majd fekélyek alakulhatnak ki, vérzés jelentkezhet; sőt, a gyomor vagy a nyombél át is fúródhat. A termelődött nagy mennyiségű sav visszafolyhat a nyelőcsőbe (ez az ún. reflux), s ott is gyulladást hozhat létre. Akár nyelőcsőégés esetén is csökken a beteg munkaképessége; járulékos tünetek, hasi puffadás, hasi diszkomfortérzés, hányás, emésztési problémák jelentkeznek.

Bízzuk szakemberre!

Az imént vázolt állapotok, panaszok kivizsgálást igényelnek. Forduljunk gasztroenterológus szakemberhez, aki a panaszoktól, tünetektől függően választ vizsgálatot gyomor-nyombél-tükrözést, illetve a fent már részletezetteket. Sokféle gyógyszer áll a betegek rendelkezésére, melyek egy része nem vényköteles, s a fájdalomcsillapítók mellett ezek a savtermelést közömbösítő vagy csökkentő szerek is széles körben elterjedtek.

Fogyasszunk gyógyteát!

Figyelmükbe ajánlunk egy nagyszerű gyógytea-keveréket, ami kiegészítő terápiaként alkalmazható. A főétkezések között, naponta háromszor kortyolgassunk el egy-egy csészével. A Gyógyfű REFLUX-GORB teája olyan gyógynövényekből készült, amiknek hatásosságát humán klinikai kísérletek is igazolják, tehát ha gyógyteával szeretné enyhíteni a problémát, a Gyógyfű teája erre tökéletes.

Megnézem a Gyógyfű Reflux_GORB gyógyteáját>>> [2]

A 35 éve működő Gyógyfű kft. a természet tiszta erejét kínálja Önnek. A legmagasabb minőségű, GMP rendszerben készülő, hagyományos gyógyteák, gyógynövények széles választékából mindenki talál kedvére valót.

Mit tehetünk házilag?

Rendszeresen étkezzünk, inkább többször és keveset. Savtúltermeléssel járó panaszok esetén kerüljük az alkoholt, a kávét, és a nikotint. Próbáljuk kiiktatni vagy legalábbis csökkenteni a stresszt! Panasz esetén érdemes gasztroenterológus szakemberrel konzultálni, szükség esetén kivizsgálás is indokolt. Vérhányás vagy véres-fekete széklet esetén azonnal forduljunk háziorvosunkhoz!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/endo2.htm