Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Veszélyes segítőtárs: az elektromosság

Mindennapjainkat már el sem tudjuk képzelni villanyáram nélkül: életünk számos pontján, szinte minden pillanatban jelen van, világosságot ad, melegít és hűt, ha kell, de a háztartásban, közlekedésben, munkahelyen és szórakozás közben is elengedhetetlen.

Mindennapjaink hűséges segítőtársa, a villanyáram veszélyessé is válhat, ha óvatlanul közelítünk hozzá. A felnőttek jórészt tudják, hogy az áramütéses baleseteket hogyan lehet elkerülni, néha a baj mégis megtörténik. A gyermekek azonban, ismerkedve az élettel, még sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A kicsitől a nagyig

Az apró áramfejlesztők (elemek, akkumulátorok) nem a keltett áram miatt veszélyesek, hanem azért, mert a bennük lévő anyag a kézre, szájba kerülve maródást vagy mérgezést okozhat. Ha a gyermek játék közben a régi típusú gombelemet lenyeli, abból veszélyes anyagok szabadulnak fel a gyomorsav hatására, s ez akár a gyomor kilyukadásához is vezethet. A karácsonyfaizzók színes sokasága érdekes látvány, de ha megfogjuk, akár égési sérüléseket is okozhat.

A háztartásokban használatos 220 V-os áram fő veszélye a frekvenciája (50 Hz), amely közel áll a szívdobbanások gyakoriságához. Ezért halhat meg valaki áramütés következtében: megáll a szíve, illetve a szív ingervezető rendszere sérülhet. Áramütések után tanácsos mindenképpen felkeresni az orvost, aki EKG-t készíttet. Jobb néhány órás megfigyelésre a sérültet kórházba küldeni. A magasfeszültségű vezetékek megközelítése is súlyos égési sérüléssel, áramütéses halállal járhat, ezért ezeket mindig messze kerüljük el.

Tisztes távolságban

A gyermekeket tartsuk távol az elektromos berendezésektől, a konnektorokhoz való hozzáférésüket akadályozzuk meg védődugaszokkal. Sérült elektromos kábelt soha, sehol ne használjunk, a készülékek szigetelése legyen tökéletes, a szerelést pedig minden esetben bízzuk szakemberre!

Ha kellő gondossággal kezeljük az elektromosságot, segítőtársunkká válik és megkönnyíti életünket. Felelőtlen, figyelmetlen viselkedéssel azonban magunk és gyermekünk életét is kockáztathatjuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/elektromos1.htm