Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Új űrhajós-védõital?

Űrhajósok védőitala lehet a csökkentett deutériumtartalmú víz. Űrkutatással foglalkozó hivatalos orosz szaklapokban a közelmúltban olyan cikkek láttak napvilágot, melyek a speciális víz alkalmazását ajánlják a jövőbeni Mars-expedíciók legénysége számára.

Az asztronauták az űrutazás kb. három éve alatt csökkentett deutériumtartalmú vizet (Dd-víz) fogyasztanának. Ismert, hogy az űrben erős sugárzás éri a legénységet, emiatt jelentősen megnő a rák kialakulásának kockázata. A tudományos szaklapok szerint a Dd-víz daganatellenes hatása lehetővé teszi, hogy csökkentsék a betegség kialakulásának veszélyét.

A csökkentett deutériumtartalmú víz biológiai hatását a világon elsőként egy magyar biológus, dr. Somlyai Gábor vizsgálta, eredményeit számos tudományos konferencián és szaklapban ismertette. A fejlesztést és a gyógyszerengedélyeztetést végző HYD Kutató-fejlesztő Kft. állatgyógyszerként már 1999ben törzskönyveztette a készítményt, a humán gyógyászati célokra történő engedélyeztetési eljárás jelenleg folyamatban van.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/deuterium.htm