Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rákbetegek kezelése, terápiája

A rák kezelésének legfontosabb feladata az elsődleges daganat és áttéteinek teljes elpusztítása. Ehhez három fő eljárás áll rendelkezésre: a sebészi ellátás, a kemoterápia, és a sugárterápia. A gyógyulási esélyeket növeli a betegség minél koraibb felismerése.

Sebészi terápia

A sebészi terápia a rákkezelés legrégebbi, hatékony formája. Persze minden a daganat milyenségétől, nagyságától, elhelyezkedésétől és kiterjedtségétől függ. Ismertek olyan daganatok, melyek korai stádiumban önmagában műtéttel is gyógyíthatóak. A kezelés azonban általában komplexebb, esetleg mindhárom kezelés szükséges a rákbetegség teljes gyógyítása érdekében.

Kemoterápia

A kemoterápia a rákos betegségek gyógyszeres kezelését jelenti, ilyenkor a gyógyszer a gyorsan osztódó ráksejteket pusztítja (osztódását vagy szaporodását gátolja). Ennek sajnos az egészséges sejtek is áldozatul esnek, ebből származnak a mellékhatások Az így elpusztított egészséges sejtek általában regenerálódnak a kezelés után. Kombinált kezelés során többféle rákellenes gyógyszert alkalmaznak.

A gyógyszeres kemoterápia leggyakoribb formája az infúziós kezelés. Ezzel a rák gyógyítása, a továbbterjedés, a szétszóródás megakadályozása, a daganat növekedésének megállítása vagy lassítása, vagy például a fájdalom enyhítése a cél. A kemoterápiának két alapformája van: az egyik az úgynevezett citosztatikus terápia, mely hatását a sejtben fejti ki, a sejtosztódást megállítva gátolja a daganat növekedését. A másik a hormonterápia, mely hatását a hormon kötődésének gátlásán fejti ki. A terápia során hormont vagy antihormont juttatnak be, illetve a hormontermelő szerv működését függesztik fel.

Sugárterápia

Ez a kezelési típus bizonyos betegségekben egyedüli terápiaként is teljes gyógyulást hozhat, de segítheti a műtéti vagy a kemoterápiás kezelés hatékonyságát. Műtét előtti alkalmazása során szerepe a tumorszövet kisebbítésében van, vagy alkalmazásával bizonyos szervek megőrizhetők, nem kell eltávolítani azokat. A sugárkezelés során az érintett testtájat a lehető legnagyobb energiájú ionizáló sugárzásnak teszik ki, ezáltal a sejtek roncsolódnak, sejtosztódásuk megáll, a tumorsejt elpusztul.

Mivel a sugár az ép sejteket is elpusztítja, fontos, hogy az alkalmazott sugárnyalábot a legnagyobb pontossággal célozzák a daganatra. Az ép sejtek nagy része szerencsére regenerálódik, működésük helyreáll, de ez hosszabb időt jelent. A besugárzási tervet a radiológus orvos készíti el, ő választja ki a sugárzás fajtáját, dózisát, a kezelések idejét, a besugárzás helyét, a sugárforrást. Mindehhez szüksége van a rák fajtájának, elhelyezkedésének és a stádium beosztásának ismeretére.

Mellékhatások

Sajnos a kezeléseknek a sejtpusztítás miatt számos kellemetlen mellékhatása lehet. Mindezeket az orvosnak kötelessége elmondani, s a legtöbb tünet enyhítésére mód is van. Célszerű a kezelőorvossal, vagy a háziorvossal megbeszélni ezeket, s azt, hogy mit tehetünk ellene.

A gyakori mellékhatások: hányinger, hányás, sejtszámcsökkenések (vérszegénység, fehérvérsejtszám- és vérlemezke-csökkenés; így vérzések és fertőzések alakulhatnak ki, melyek az életet is veszélyeztetik), gyógyszer elleni rezisztencia, hasmenés, székrekedés, alultápláltság, fogyás, hajhullás, stb.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/daganatterapia.htm