Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A cukorbeteg lábra leselkedő legnagyobb veszélyek

Elsősorban a perifériás idegek sérülése miatt csökken a fájdalomérzés, ezért fordul elő, hogy például a kiránduláskor vagy a kerti munka során keletkezett sérüléseket sem veszik észre a cukorbetegek. Éppen ezért fontos a láb rendszeres szakorvosi vizsgálata! Mire kell még figyelnie? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc. sebészt, fájdalomspecialistát, a Cukorbetegközpont orvosát kérdeztük.



A diabéteszes láb, vagy más néven a cukorbeteg láb komplex szövődmények miatt alakul ki, hátterében az erek és az idegrendszer károsodása áll. Legnagyobb veszélye a diabéteszes láb kialakulásának, hogy akár lábamputációhoz is vezethet! Sokat tehet a sérülés, a sebek elkerülése érdekében a vércukorszint beállításával, a cukorbetegség szövődményeinek korai felismerésével és kezelésével: a rendszeres szakorvosi kontrollal

Miután komplex szövődmények miatt alakul ki, komplex az orvosi segítség is: részt vesz benne diabetológus, sebész, ortopédorvos, gyógytornász, dietetikus.

A diabéteszes láb kezelésénél az elsődleges cél a mozgásképesség megőrzése, szükség szerint speciális talpbetétek alkalmazásával. Mit sem ér azonban az orvosi kezelés, akár a legmodernebb és leghatékonyabb sebészeti beavatkozás, amennyiben nincs betartva a diéta, valamint nincsenek megfelelően beállítva a páciens gyógyszerei!

 

Mire figyeljen?

Rendszeres vércukorkontroll. Odafigyelés a cipőre, védő lábbelikre, a testmozgásra. Rendszeres otthoni lábvizsgálat, lábápolás. Már kisebb seb, sérülés esetén is forduljon orvoshoz a későbbi szövődmények megelőzése céljából.

Különösen veszélyes a cukorbetegek számára a fertőzött környezetben elszenvedett sérülés, annak nagyságától függetlenül. Ezért fontos a lábak rendszeres szakorvosi ellenőrzése (a bőr állapotának, a láb alakjának, a hő- és fájdalomérzet vizsgálata legalább évente).

Gyorsabb sebgyógyulás!

Az orvosi méz alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető a sebfelszín pH-ja, ezáltal felgyorsul a sebgyógyulás.

Elkerülhető az elhúzódó gyulladásos folyamatokkal együtt járó vizenyő és váladékképződés. Az optimális, nedves gyógyulási környezet megteremtésével elősegíti a hegesedést és a hámosodást.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorbeteg_lab