Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Be van írva a naptáramba!

Zacher Gábor neve összeforrt a Sziget Fesztiváléval, az előkészítő, szervező, biztosító orvosi team tagjaként sokat tett a fesztiválozó fiatalok kulturált, biztonságos szórakozásáért. Azonban most nem a felelős szakterületébe vágó témával kapcsolatban kerestem: kivételesen a Szigettel kapcsolatos szubjektív élményeiről kérdeztem, mint az egyik állandó résztvevőt.

A fiatalokat jól ismerő orvosként mi a véleménye a Sziget Fesztiválról, mint a közösségi szórakozás speciálisan magyar kezdeményezésű, nemzetközi sikerű formájáról? Milyen pozitív élményekkel gazdagíthatja a fesztivál az ide jövő külföldi és magyar fiatalokat?

Alapvetően ez egy tök jó buli, gazdag programkínálattal, jó társasággal, ami hatalmas élmény lehet. Kicsit hosszú ugyan, de aki készül rá, és végig vigyáz magára, és nem teszi tönkre saját szórakozását azzal, hogy kiüti magát, hanem betartja a felelős viselkedés kereteit, az az egész idő alatt jól érezheti magát. Idén is „jó a felhozatal”, remek fellépőkkel, számos helyszínnel, vagyis a Sziget igazi multikulturális élményt ígér minden résztvevőnek. A fesztivál rengeteg egyéb kulturális programot kínál a koncerteken kívül is, játékok, filmek, színház, sportlehetőségek lesznek, erre a hétre egy nyolcvanezres, pezsgő várossá alakul a Sziget területe.

A 25 eddig lezajlott Sziget rendezvényei közül az Ön számára melyik volt a legemlékezetesebb, amelyen résztvevőként vagy az orvosi csapat tagjaként jelen volt?

Nehéz egyetlen eseményt külön kiemelnem a sok-sok élmény közül, de talán az a legfontosabb, hogy negatív emlékem nem maradt egyik évből sem. Persze, ma már én idősebb vagyok a fesztiválozók nagy többségénél, de még így is, nekem is maradandó élményeket tud nyújtani.

Korábban többször kifejtette, hogy legjobb lenne, ha a szülők maguk is kimennének a Szigetre, megismernék annak légkörét, keresnének maguknak való programot, a gyerekükkel együtt jól éreznék magukat ahelyett, hogy otthon aggódnának a fesztiválozó fiatalokért. Hogy látja, van elmozdulás ebben, idősebbek is fesztiváloznak, vagy ez cikinek számít, és a Sziget a tizen-, huszonévesek zártkörű bulija maradt?

Ma már nem számít ördögtől való ötletnek, hogy az idősebbek, a korban hozzám közelebb állók, a 45-50 felettiek is kimenjenek bulizni, akár a gyermekeikkel együtt is, amint arra egyre több példát látok. Nem kell persze a gyerekkel az első sorba beállni pogózni, de meg lehet találni a „közös nevezőt”, így tök jó közös buli is lehet! Fontos azonban, hogy a szülők ne lógjanak a gyerekeiken, ne legyen kötelező a közös program, ne érezzék a fiatalok bizalmatlanságból fakadó ellenőrzésnek a szülő ottlétét. Olyan sokféle program kínálkozik, hogy a szülők korosztálya is megtalálhatja az ízlésének megfelelőt! Aggódniuk pedig nem kell: bízzanak benne, hogy gyerekeik képesek jó döntéseket hozni, vigyázni magukra. A fiatalok itt egyébként nagyobb biztonságban vannak, mint egy átlagos szórakozóhelyen, hiszen egész csapat figyel rájuk.

A Sziget szinte állandó hivatalos résztvevőjének tekinthető, de van lehetőség arra, hogy valamelyik rendezvényre, koncertre kötetlenül, saját szórakozásáért is eljusson? Ha lesz erre módja, ideje, idén mit választ a programok közül?

Természetesen, kinéztem magamnak egy-két nagyon jó programot, beírtam a naptáramba 8-án Kendrick Lamar, 9-én Gorillaz, 11-én Mumford and Sons, 12-én Dua Lipa koncertjét. Ezeket kár lenne kihagyni, remélem, sikerül meghallgatnom.

Jó szórakozást, sikeres fesztivált kívánok!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sziget18