Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Példátlan előrelépések az akupunktúra alkalmazásában

Az elmúlt két évtizedben mind mennyiségben, mind minőségben megnőtt azon bizonyítékok száma, amelyek az akupunktúra hatékonyságát igazolják. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint mára nagyon szilárd alapokon nyugszik ezen eljárás bizonyíthatósága számos téren, de különösen a fájdalomcsillapítás területén.

Egyre nagyobb szükség van rá

Az akupunktúra, mint a hagyományos kínai orvoslás egyik legrégebbi ága, egyre keresettebbé és elismertebbé válik a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén. E két terület azért kiemelten fontos, mert az elöregedő, mozgáshiányos társadalmakban hatalmas problémát jelent a mozgásszervi betegségek, problémák kezelése, az ezzel együtt élők hatékony ellátása. Vagyis ezen a területen, különösen az ún.

Két meglepő tipp a szellemi frissesség megőrzéséért > > > [0]

fájdalomszindrómáknál egyre nagyobb szükség van a nyugati - es keleti gyógymódok ötvözésére az integratív medicina szellemiségében. Éppen ezért nem véletlen, hogy 1997 és 2010 között több, mint 600 klinikai vizsgálatról született publikáció a témában. Ezek közül is az egyik legszigorúbb analízist az angol National Institute for Health Research végezte. A kutatók első lépésként kiválasztottak 29-et a legmagasabb minőségű, randomizált, ellenőrzött vizsgálatok közül. Ezek a kutatások közel 18.000 páciens esetében hasonlították össze a valódi akupunktúra, az „ál-akupunktúra” és a nyugati típusú orvosi kezelések hatékonyságát. „Ál-akupunktúra” alatt olyan kezelést értettek, amely során a tűszúrások nem érték el a bőr megfelelő mélységét vagy rossz helyeken történtek a szúrások. Az elemzésből kiderült, hogy a valódi akupunktúra hatékonyabbnak bizonyult, mint a másik két módszer - az elemzett problémák, vagyis a nyakfájdalom, a derékfájás, a térd ízületi gyulladása, a fejfájás és a migrén kezelésében.

Állati jó pólók állatimádóknak Amerikából, egyedi, gyönyörű design-al>>> [1]

A hatás több módon is bizonyított

Más kutatások az akupunktúra fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásának más aspektusait vizsgálták. Az egyik tanulmányban azt mutatták ki, hogy az akupunktúra javítja a funkcionális kapcsolatok rendszerét az agyban. A krónikus fájdalom ugyanis abnormális mintázatot vagy zavart okoz a különböző agyterületek kapcsolódásában, ami az ősi kínai módszer révén normalizálódhat. (A szakértők szerint ez hatás összefüggésben lehet az akupunktúra eredeti elveivel is, miszerint a fájdalmat és a betegséget a csi, vagyis az életenergia áramlásának akadályai okozzák.) Egy másik, a Molecular Pain c. szaklapban publikált kutatásban kínai orvosok olyan közepes vagy súlyos térdízületi gyulladásban szenvedő pácienseket vizsgáltak, akik véletlenszerűen részesültek valódi vagy ál-akupunktúrában. Valamennyien 6 kezelést kaptak egy hónap alatt és MRI vizsgálatokat is elvégeztek náluk. A hivatalos fájdalomskálákat használva kiderült, hogy az igazi akupunktúrával kezelt betegek egy hónap után enyhébb fájdalomról és jobb életminőségről számoltak be, mint a placebo terápián részt vevők.

Mikortól érezhető a hatás?

Az akupunktúrás kezelések számáról, egy-egy kúra hosszúságáról kizárólag az adott páciens és probléma ismeretében lehet dönteni. - Tapasztalataim szerint 4-5 alkalom után látszik, hogy beindul-e a javulás, beválik-e a módszer az adott személynél. Egy akupunktúrás ciklus 12 kezelésből áll, a ciklusok a kórkép fennállásának idejétől, súlyosságától függően többször is ismételhetőek individuális kezelési tervek alapján - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – Azzal is számolni kell, hogy az akupunktúra csak az ép idegrendszerre képes hatni, tehát például a neuropátiák (bizonyos idegi betegségek) esetén nem tud hatást elérni. Vagyis ezt az eljárást valóban csak nagy körültekintéssel, szakértelemmel és az erre nyitott pácienseknél érdemes alkalmazni, illetve minden esetben meggondolandó, hogyan működhet együtt ez az intergatív módszer a hagyományos, nyugati orvoslás fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápiáival.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/akupunktura-hatasarol