Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A HPV-oltás olyan nőket is véd, akik sosem kapták azt meg

Az ún. csordaimmunitás felelhet azért a jelenségért, hogy egyre kevesebb nő kap HPV-fertőzést mostanában, amióta egyre többen kapnak oltást a vírus ellen.

Különös módon nem csak azoknak a nőknek a körében csökkent a HPV-fertőzések száma, akik megkapták a vírus elleni védőoltást, hanem a teljes populációról elmondható, hogy kevesebb felnőtt nő kapja meg a betegséget. Mindez a csordaimmunitás jelenségével magyarázható: a vakcina azokat is védi, akik nem kaptak oltást.

Szappannal hajat mosni a dús hajért>>> [0]

„A beoltott nők körében hosszú évek óta alacsony a HPV-fertőzések száma, az utóbbi időszakban ugyanakkor láthatóan csökkenni kezdett a megbetegedések aránya a beoltatlan nők körében is” – foglalja össze a lényeget Dr. Abbey Berenson, a University of Texas munkatársa.

Ez történik, ha nem iszunk eleget> > > [0]

A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy a vakcina igenis hatásos, és rendkívül fontos, hogy minél többen megkapják az oltást. Ezzel együtt persze hozzáteszi, hogy az oltás még csak egy évtizede elérhető, míg a méhnyakrák több évtized alatt is kialakulhat, így aztán még korai lenne a hosszútávú változásokról nyilatkozni. Az eredmények alapján úgy tűnik, elsősorban a fiatal, 18-26 éves nők körében csökken a megbetegedések száma.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hpv-csorda