Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az alapos anyajegyszűrés 5 ismérve

Az évente elvégzett anyajegyszűrés fontosságát egyre többen ismerik fel. Aki ebben az évben határozta el magát, hogy hosszabb kihagyás után újra, vagy az idén először ellenőrizteti az anyajegyeit, még nem tudja, hogy mire számíthat, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat. Számukra lehet hasznos olvasmány dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosának összefoglalója.

Beszélgetéssel indul

A kezelőorvos számára fontos információ, hogy a családban előfordult-e valamilyen bőrdaganat, esetleg nekünk volt-e korábban bármilyen elváltozás – pontosan milyen - a bőrünkön, amit el is kellett távolítani. A vizsgálat előtt jó, ha ezekre a kérdésekre felkészülünk, ha vannak, átnézzük a korábbi leleteinket.

A teljes testfelületet átvizsgálja

A beszélgetést követően az anyajegyek vizsgálata a teljes testfelületen történik, hiszen a közhiedelemmel ellentétben melanoma nemcsak a napfénynek kitett testrészeken alakulhat ki, hanem a test bármely részén. Az orvos tehát a hajas fejbőr, az arc, a fül, nyak, törzs és a végtagok mellett a hónalj, talp és tenyér területét is alaposan áttanulmányozza.

 

Nem szemrevételezésen alapul

Az anyajegyek szerkezetében zajló változásokat arra alkalmas készülékkel, dermatoszkóppal lehet vizsgálni. Ez a készülék egy bőrre helyezett nagyító, amely vizsgálat közben megvilágítja az adott területet. Ennek továbbfejlesztett változata a video-dermatoszkóp, melynek során a dermatoszkópot összekötik egy számítógéppel, így ez a készülék már alkalmas arra, hogy az anyajegyekről képek is készüljenek. A legmodernebb készülék pedig már nem csak egyes anyajegyekről, hanem a teljes testfelületről készít képeket, és a szoftver alkalmassá teszi arra, hogy az egyes anyajegyek változásait az orvosnak külön is jelezze. Több módszer is létezik tehát az anyajegyek nagy felbontású kép segítségével, jól megvilágított körülmények között történő, szakember általi alapos vizsgálatára, semmiképp se bízzuk az egészségünket kizárólag az otthoni önvizsgálatra!

Standardizált körülmények között történik

Ahhoz, hogy az anyajegyek változásait pontosan dokumentálni tudjuk, nagyon lényeges, hogy a felvételek azonos körülmények – fényviszonyok és távolság - között történjenek. Erre jelen pillanatban egyedül a teljes testtérképes anyajegyvizsgálat nyújt lehetőséget, amelynél a képek minden esetben megadott távolságról, azonos, kék háttér előtt készülnek, ugyanolyan testhelyzetben az egyes testrészekről.

 

Dokumentál, összehasonlítást tesz lehetővé

A csak dermatoszkóppal végzett vizsgálat hátránya, hogy nincs meg benne az összehasonlíthatóság lehetősége, vagyis ha a beteg évente találkozik az orvossal, akkor nem lehet megmondani, hogy az előzőekhez képest történt-e olyan változás az anyajegyekben, amely miatt esetleg külön odafigyelést igényel. A video-dermatoszkóp vizsgálatnál lehetőség van a képek tárolására, így azt a következő vizsgálatnál össze lehet hasonlítani az aktuális állapottal. Hátránya, hogy lassú, csak egyes anyajegyek vizsgálatára van lehetőség, így az orvosnak kell eldöntenie, hogy melyik anyajegyet érdemes rögzíteni, és melyiket nem. Így a következő vizsgálatnál csak bizonyos anyajegyeket lehet összehasonlítani és követni. A teljes testtérképes anyajegyszűrés során, nevéből adódóan a teljes test felületéről készül digitális formában rögzített képanyag, így a beteg összes anyajegye dokumentált, bármikor előkereshető és összehasonlítható a későbbi vizsgálatok során.

+1: Hogy részt vettünk rajta

Évente egyszer – bizonyos rizikófaktorok esetén akár félévente is - mindenkinek javasolt ellenőriztetni a változásokat a bőrén, szakemberrel megnézetni az anyajegyeit. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a melanomás esetek száma. Melanoma esetén korai stádiumban felismerve és eltávolítva teljes gyógyulás várható. A legjobb vizsgálat ismérve tehát a felsorolt öt szempont mellett az, ha időt szánunk a saját egészségünkre és legalább évente egyszer részt veszünk rajta.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/korrekt-anyajegyszures