Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A kutya segít fitten maradni

Azok az idősek, akiknek négylábú társaságuk van, napi 20 perccel többet gyalogolnak kutya nélkül élő kortársaiknál, ami jelentősen meghosszabbíthatja életüket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 150 perc visszafogott testmozgást javasol az időseknek (de igazából mindenkinek) hetente. Sok nyugdíjas azonban elhanyagolja a mozgást: a kutya épp abban segít, hogy rossz idő és extrém fáradtság esetén is kedvünk legyen sétálni egyet, hiszen így fittebbek maradhatnak.

A University of Lincoln és a Glasgow Caledonian University közös tanulmánya szerint a kutyatulajdonosok átlagosan 22 perccel többet sétálnak kortársaiknál naponta. A kutatás során a szakemberek ehhez 43 kutyatulajdonos és kutya nélkül élő 65 éven felüli férfi és nő fizikai aktivitását és nyugalomban töltött idejét vizsgálták. Kiderült, hogy a kutyások naponta 2700 lépéssel többet tesznek meg a kutya nélküli kortársaiknál, méghozzá visszafogott tempóban. „Ahogyan idősödünk, hajlamosak vagyunk kissé lelassulni. Ha azonban aktívak maradunk, az nem csak a fizikai, de szellemi frissességünk megőrzésében is segít” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Daniel Mills



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/idsek-mozgasa-kutya