Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nyár a fül-orr-gégész szemével

Nagyon várjuk a legmelegebb évszakot, a szabadságot, hogy a munka után itthon vagy külföldön feltöltődhessünk. A nyaralásnak a sok szép pillanata, emléke mellett – ha nem készülünk fel kellően – bizony kellemetlen „mellékhatásai” is lehetnek. Azért, hogy ezeket a kellemetlenségeket elkerüljük, bizonyos óvintézkedéseket szükséges tennünk.

Jó, ha ismerjük azokat a betegségeket, melyek jellemzően nyáron, jellemzően utazás esetén jelentkezhetnek. Ezek közül a fül-orr-gégészeti betegségekből csemegézik Dr. Móri István Péter [1], az Árvai Barta MED magánklinika fül-orr-gégész [2]szakorvosa.

Utazási betegség

Bár nem klasszikus fül-orr-gégészeti betegség, de az egyensúlyszervi érintettség miatt célszerű itteni tárgyalása: az utazási betegség, orvosi nevén kinetózis egy tünetegyüttes, amit többnyire a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek okoznak. A helytől függően a neve lehet tengeribetegség, vagy légi betegség is (de autóban való utazáskor is jelentkezhet). Jellemző tünetei: fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet, hányás.Ha a tüneteket kiváltó mozgás nem szűnik meg, az alany öklendezik. A betegség, vagy rossz (esetleg túl sok) étel/ital által kiváltott hányással ellentétben az utazási betegség során ez nem hoz megkönnyebbülést, és a szédülés sem enyhül. Meg kell jegyezni, hogy valójában nem betegségről van szó, tehát klasszikus értelemben a páciens nem gyógyítható. A tüneteket és az előfordulást azonban lehet csökkenteni. Aki ismeri magát, és tudja, hogy utazáskor ilyen tünetei alakulnak ki, az már az utazás előtt megelőzheti a bajt. Gyógyszertárban recept nélkül kapható készítmény utazás előtti bevételével a kellemetlen tünetek megelőzhetők.

Allergiás tünetek

A legmelegebb évszakkal kapcsolatban sokaknak a szénanátha jut eszébe s valóban a parlagfű pollenje okozta allergiás nátha és kötőhártyagyulladás a magyar lakosság egy részének megkeseríti az életét. Persze az allergiás tünetek megjelenéséhez szükséges az allergén jelenléte, sokaknak kifejezetten csökkennek a tünetei, ha olyan közegbe kerülnek, ahol a kiváltó allergén koncentrációja csökken. Sajnos, aki Magyarországon tölti szabad idejét számolnia kell a parlagfű július végi megjelenésével és az ezzel járó allergiás tünetekkel. Időben orvoshoz fordulással és az allergiaszezonra való felkészüléssel jelentősen csökkenthetjük a panaszainkat.

Füldugulás a repülőgépen

A meleg évszak beköszöntével szabadságunkat szívesen töltjük külföldön. Sokaknak azonban meggyűlik a baja a repülőutak során. Felszálláskor, de gyakrabban landolás során füldugulásról, fülnyomásérzésről számolnak be, a gyakorlottabbaknak ismerős „nem tudtam kiegyenlíteni” panasza. A panaszok, tünetek hátterében az Eustach-kürtnek, vagy fülkürtnek nevezett, az orrgarat és a középfül között húzódó izmos falú cső funkció zavara állhat. Oki tényezőként akár egy banális nátha, de allergiás orrnyálkahártya duzzanat is szerepet játszhat. Aki hajlamos a repülés közben fellépő füldugulásra, bátran használjon felszállás előtt a patikában kapható ún. nyálkahártya lohasztó orrspray-t, melynek használatával eme kellemetlen tünet megelőzhető.

Fülzsírdugó ellen: Vaxol fülspray >> [3]

Víz a fülben

Nyáron mindannyian szívesen mártózunk meg a természetes vagy mesterséges vizekben. Azonban, ha nem vagyunk kellően felkészülve, akkor a nyári fürdőzés sok kellemetlen fül-orr-gégészeti „élménnyel” ajándékozhat meg minket.

A strandolás egyik velejárója a vízben tartózkodás. Ilyenkor gyakran megy a fülünkbe a víz. Az arra hajlamos embereknél a fülben pangó víz a hallójárat igen vékony bőrét feláztatja, ami táptalajt képez a vízben előforduló kórokozóknak, ezzel az ún. hallójárat-gyulladást kialakítva. A vízben tartózkodást követő néhány órán belül kezdődő heves fülfájdalom, füldugulás, esetleges fülfolyás hátterében az esetek többségében hallójárat-gyulladás áll. A helyi, illetve szükség esetén általános kezelés ellenére a kórkép sokáig eltarthat. A diagnózis felállítása és a kezelés fül-orr-gégész szakorvosi feladat! Fontos tudni: A fülfájdalom kezelésére a patikában recept nélkül kapható fülcsepp nem való. Akinek fáj a füle, az orvoshoz fordulásig vegyen be fájdalomcsillapítót. Nem mindegy, hogy a fülfájdalom hátterében milyen betegség van. Mint a betegségek jó részénél, a hallójárat gyulladással kapcsolatban is nagyon fontos a megelőzés. Hallójáratunk védelme érdekében a strandszezon előtt érdemes fülünkbe heti rendszerességgel paraffinolaj fülbe cseppentése. A patikában vény nélkül kapható egyszerű olaj finom védőréteget képez a hallójáratban és nem engedi, hogy a víz feláztassa azt. Egyszerű eljárással sok fájdalom és bosszúság megelőzhető.

Óvatosan a klímával!

Napjainkban szinte minden autóban és sok háztartásban megtalálható légkondicionáló berendezés túlzott használata miatt a nagyon meleg – nagyon hideg levegő váltakozása jelentős orrnyálkahártya duzzanatot, következményes felső légúti fertőzést idézhet elő. A fertőzést elősegítheti a klímaberendezések tisztításának elmaradása, amikor a szűrőben elszaporodó bacillusok a klíma bekapcsolását követően kikerülnek a légtérbe. Az enyhe náthától a heveny bakteriális arcüreggyulladásig fajuló betegségekig a skála igen széles. Kerüljük a drasztikus hőmérséklet változást és fordítsunk nagyobb figyelmet berendezéseink tisztítására! Remélem, hogy tájékoztatómmal segítséget tudtam nyújtani a nyaralás tökéletes eltöltésének érdekében. Mindannyiuknak kellemes időtöltést kívánok.

Természetes fültisztítás Vaxol fülspray segítségével

A Vaxol® fülspray biztonságos és hatékony szer a fülzsír fellazítására és természetes úton történő eltávolítására. Használatával ritkábban szükséges a fület kimosni, a fülmosás könnyebben végezhető. Klinikai vizsgálat igazolja, hogy a Vaxol® fülspray alkalmazásával megelőzhető a hallójárat szárazsága okozta fülviszketés. A Vaxol® fülspray adagolt olívaolaj permetet juttat a külső hallójáratba. Az egységnyi mennyiségű olajpermet egyenletesen vonja be a hallójáratot anélkül, hogy a túl sok olaj dugulás érzetét keltené. Használata könnyű és kényelmes, nincs túladagolás és a kifolyó olaj okozta kellemetlenség.

A rendszeresen használt Vaxol fülspray a keletkező fülzsírt elfolyósítja és segíti a spontán távozást, megelőzi a fülzsírdugó kialakulását.

Megnézem a Satco Vaxol Gyógyszerkönyvi tisztaságú olívaolaj fülspray-ét>> [4]
 
Szponzorált tartalom

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nyari-fulbajok-fuleszet