Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Veszélyes bizsuk

A fémallergia régebben inkább az ipari dolgozókat fenyegette, míg az utóbbi idők rohamosan szaporodó tüneteit elsősorban az ékszerek váltják ki. A fémallergia nem múlik el, sőt, sokszori provokálással erősödik.

Környezetünkből folyamatosan kerülnek idegen anyagok a bőrünkre, s egy kisebb részük fel is szívódik. A bőrben az idegen anyagokat a sejtek felveszik és lebontják, így az egész jelenség észrevétlen marad számunkra. Ha viszont a szervezet védekezőrendszere túl hevesen reagál az idegen anyagok bekerülésére, akkor a bőr viszketni kezd, kipirosodik, sőt súlyosabb esetben nedvezik vagy fel is hólyagosodik. Ezt allergiás bőrgyulladásnak, a gyulladást kiváltó anyagokat pedig "allergéneknek" nevezzük.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nincs olyan ember, aki teljes bizonyossággal védett lenne az allergia kialakulásával szemben, de egyénileg különböző, hogy ehhez hányszor kell találkoznia egy anyaggal. Minél többször, annál valószínűbb. Függ az allergia kialakulása magától az anyagtól is: egyesek igen sűrűn allergizálnak, mások szinte sohasem. Nagyon gyakori például a fémekkel szembeni allergia.

A fémallergia az immunrendszer tévedése

Régebben a fémallergia inkább az ipari dolgozókra volt jellemző, ma már eltűnőben van a különbség, mivel az allergiások száma rohamosan szaporodik az iparon kívül is. Sőt, a modern védőeszközök miatt inkább csökkenést mutat a munkahelyen kialakuló allergiák száma. Leggyakoribb okozói a bőrrel érintkező fémtárgyak, közöttük is elsősorban az ékszerek.

Ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, azt kell mondanunk, hogy "fémallergia" tulajdonképpen nem létezik: a szervezet immunrendszere a fématomokat önmagukban nem is veszi észre. A fématomok azonban kapcsolatba kerülnek a szervezet saját fehérjéivel, és azokat módosítva új, a szervezet számára idegennek tűnő anyagot állítanak elő. Ez ellen az "idegen" anyag ellen védekezik a szervezet, aminek látható jele a bőrpír, kellemetlen tünete a viszketőégő érzés az érintett területen.

Nemes ártatlanság

Érthető az eddigiekből, hogy miért csak ritkán okoznak gondot a nemesfémek: éppen azért hívják őket "nemesnek", mert nem könnyen lépnek kapcsolatba más anyagokkal így a szervezet saját fehérjéivel sem. A fémallergiások is viselhetnek 18 karátos aranyat (ebben gyakorlatilag nincs nikkel), de sokszor a 14 karátos ékszer sem okoz gondot, amely tartalmaz ugyan nikkelt, de nagyon csekély mennyiségben.

Annál gyakrabban idéz elő viszont problémát a már említett nikkel, mely nagyon sokféle, a bőrrel érintkező tárgyban megtalálható. Hogy csak néhányat említsünk: cipzárak, kapcsok, csatok, karórák, bizsuk és minden krómozott tárgy (a króm maga is lehet allergén, de a krómbevonat sem tiszta: nem kis mennyiségben tartalmaz nikkelt).

Ezek közül is a leggyakoribb bűnösök a fém ékszerek, különösen a fülbevalók. Füllyukasztás alkalmával ugyanis a bőr sérül, és a sérült bőr a szokásosnál is hajlamosabb arra, hogy allergiássá váljon. Ha a fülbevaló behelyezése után gyulladás alakul ki, az már lehet az allergia jele, de lehet fertőzés eredménye is. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert a két jelenséget nem könnyű elkülöníteni, arról nem is beszélve, hogy a két betegség egyszerre is fennállhat. Ilyenkor azonnal el kell távolítani a fülbevalót, és a helyére nemesfém fülbevalót vagy sebészeti fonalat kell helyezni, mert egyébként a gyulladás miatt az új lyuk beforrad.

Az allergia nem múlik el akiről tehát egyszer már kiderült, hogy fémallergiás, ne kísérletezzen, mert a hajlama csak erősödik. Sokszori provokálással azt lehet elérni, hogy később már fémtárgyakkal való egészen minimális érintkezés is gyulladást vált ki. Odáig fokozódhat az allergiás hajlam, hogy akár az ivóvízzel bejutó egyébként roppant kis mennyiségű nikkel is kiütést okoz.

Megnehezítheti a munkavállalást is a nikkelallergia: nagyon sok foglalkozás olyan, hogy nem lehet elkerülni a fémekkel való érintkezést. Nem kell feltétlenül az iparra gondolnunk akár egy irodai dolgozó is naponta találkozik nikkelezett tárgyakkal.

Hogyan kezelhető a fémallergia?

Enyhébb esetben elég lehet az otthoni kezelés a gyulladt bőrterület borogatása enyhíti a viszketést, csökkenti a gyulladást. Ha a gyulladt terület nedvezik, 1-2 kanál ecetet is keverhetünk egy liter vízbe, és azzal borogathatunk. 20 percnél tovább azonban ne tegyük, mert a bőr felázik!

Minél nagyobb terület válik gyulladttá, annál kevésbé kerülhetjük el, hogy orvosi segítséget kérjünk. A bőrgyógyász legtöbbször gyulladáscsökkentő krémet ír fel. Nem érdemes kísérletezni a házi patikában kallódó szerekkel, mert egyes krémek még fokozhatják is ezt a típusú gyulladást, mely egyébként egy-két hét alatt szokott elmúlni.

Megelőzhetjük-e a fémallergia kialakulását?

Sokat tehetünk a fémallergia tüneteinek elkerüléséhez. A legkézenfekvőbb természetesen a bizsuk (vagyis a nem nemesfémből készült ékszerek) kerülése lenne. Ha erre valaki nem hajlandó, legalább annyit tegyen meg, hogy füllyukasztás után viseljen nemesfém fülbevalót. Akiknek viszont már van allergiájuk, semmiképpen se hordjanak bizsukat! Nem érdemes kísérletezni. Léteznek olyan bizsuk, amelyeknek nikkeltartalma alacsony, de minthogy Magyarországon (sőt Nyugat-Európában és az Európai Közösségben) még nincs egységes szabályozás arra nézve, mikor lehet ráírni egy ékszerre, hogy "hipoallergén" vagy "nikkelmentes", nem könnyű rájuk találni.

Svédországban például nem is szabad forgalomba hozni olyan ékszert, amelyik 0,05%-nál több nikkelt tartalmaz. Dániában külön tesztrendszert használnak a fém ékszerek engedélyezésekor: olyan folyadékot állítanak össze, amely az emberi verejtékre hasonlít. Ebben a folyadékban ázik az ékszer egy hétig. A törvény szerint ezalatt az ékszerből négyzetcentiméterenként nem oldódhat ki több, mint 0,5 mikrogramm. A tesztelésért a nagykereskedők felelősek. Németországban a szabályok hasonlók, és bár szabadságvesztéses büntetésről nem tudunk, a törvény nemcsak ékszerekre érvényes, hanem minden más fémtárgyra is, amely kapcsolatba kerül a bőrfelszínnel például szemüvegkeretekre, órákra is.

Mint látható, a jogszabályok másképpen fogalmazzák meg az előírásokat, és a büntetési tételek is eltérnek. Az európai országok most dolgoznak azon, hogy összhangba hozzák a különböző törvényeket. Ha ugyanis ez nem történik meg, súlyosan sérül a szabad kereskedelem elve, hiszen az ékszerek esetében igen jelentős értékekről van szó. Nagy Britanniában még további korlátozás is érvényben van: az ékszerre csak akkor lehet ráírni, hogy "nikkelmentes", ha a benne lévő nikkel tartalma a fenti határértéknél még ötvenszer kevesebb.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/allerg2.htm