Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pattanásos bőrbetegség: az akné

A pattanásos bőrbetegség (akné) kisebb-nagyobb mértékben a serdülők mintegy 85%-ánál megfigyelhető. Már a pubertás előtt kezdődik, vagy éppen annak első megnyilvánulása lehet. A 16-17 éves korosztálynak okozza a legnagyobb problémát, lányokon 14-17 éves kor körül, fiúkon néhány évvel később, 16-19 éves korban a legaktívabbak a tünetek, amelyek később, a fiatal felnőttkorra enyhülnek, majd elmúlnak.

A pattanásos bőrbetegség (akné) kisebb-nagyobb mértékben a serdülők mintegy 85%-ánál megfigyelhető. Már a pubertás előtt kezdődik, vagy éppen annak első megnyilvánulása lehet. A 16-17 éves korosztálynak okozza a legnagyobb problémát, lányokon 14-17 éves kor körül, fiúkon néhány évvel később, 16-19 éves korban a legaktívabbak a tünetek, amelyek később, a fiatal felnőttkorra enyhülnek, majd elmúlnak.

A betegség hátterében a nagyobb mennyiségű androgén hormon keletkezése áll, melynek hatására a faggyúmirigyek megnagyobbodnak, a faggyútermelés fokozódik. A szőrtüszőkben található baktériumflóra a faggyú egyes alkotóelemeit szabad zsírsavakra bontja, ez indítja el a gyulladásos reakciót. Ebből következik, hogy a betegség elsősorban ott fordul elő, ahol a legsűrűbben vannak a szőrtüszőnyílások és a faggyúmirigyek: tehát az arcon, vállon, mellkason, háton (csúcsával lefelé néző háromszög alakban), a felkar bőrén, súlyosabb esetben a fartájon is.

A faggyúmirigy több lebenyből áll, kivezető nyílása általában a szőrtüszőbe nyílik. Ha a megvastagodott szaruréteg elzárja a szőrtüsző, illetve a faggyúmirigy nyílását, akkor szarucsap (comedo) keletkezik. Míg a felületesebb fekete színű könnyen kinyomható, addig a szürkésfehér színű a faggyúmirigy nyílásában ül, kisebb, mélyebb és nehezebben is nyomható ki. A szőrtüszőt elzáró csap akadályozza a faggyú szabad elfolyását, ezért faggyúciszták jöhetnek létre. Ezek könnyen megrepedhetnek, tartalmuk a környezetbe kerül, ún. steril gyulladást okozva.

Tehát a folyamat bevezető jelensége a faggyúmirigyeket eltömeszelő szarucsap, és az alatta kialakuló váladékpangás. Ebben a környezetben szaporodik a Propionibacterium acnes nevű kórokozó. Ha a szőrtüsző nyílását elzáró csap nagyobbra nő, a szőrtüsző felső része elsorvadhat. Ilyenkor a helyén kis gödör és hegek láthatóak. Ezek rendszerint többszörösek, a bőr felszíne egyenetlenné válik (mintha moly rágta volna).

Okok, tünetek

Bizonyos gyógyszerek és külső hatások is kiválthatják a betegséget. Enyhébb formában csak néhány göbcse, gennyhólyag látható, súlyosabb esetben a homlokot, arcot egészen elboríthatják. Gyógyuláskor hegeket hagyhatnak maguk után. A bőrön egymás mellett láthatóak a gyógyult hegek és az újabb, kezdődő gennyhólyagok. Néha a gennyes, beszűrt csomók beolvadnak, egymással közlekedő üregrendszert képeznek. A serdülő korosztály különösen hajlamos arra, hogy a sebe túlsarjadó heggel gyógyuljon, ilyenkor különösen fontos a pattanások megelőzése.

Mivel a pattanások igen kellemetlenek, kozmetikailag rendkívül zavaróak, ezért néha a betegek az apróbbakat kivakarva, kinyomkodva próbáinak megszabadulni tőlük, így hegeket, pigmentfoltokat idéznek elő saját maguknak, s végül sokkal kedvezőtlenebb helyzet alakul ki, mint amilyen az eredeti állapot volt.

Ha súlyosbodik...

A betegség hullámzó lefolyású, a romlás bizonyos időszakokban, rohamokban észlelhető. Pszichés stressz, egyes ételek fogyasztása és némelyik gyógyszer szedése ronthatja az állapotot. A kávé, csokoládé, dió, sajt, a sós és füstölt ételek, továbbá a jód- és brómtartalmú gyógyszerek ronthatnak az állapoton.

Egyeseken a betegség akár 30 éves korban is látható. Erre a formára jellemző a menstruáció előtti és alatti rosszabbodás. Főként az állon és az orrgyök felett, a szemöldökívek közötti területen jelentkeznek a pattanások; tömöttebbek, apróbbak, mint a pubertáskori formákban. Nyáron a betegség szinte magától javul. A pihenés, szabadság, rendszeres táplálkozás, napfény, jó levegő együttesen hozza meg a jó eredményt. Ez is azt mutatja, hogy összetett hátterű betegségről van szó.

Miért fontos a kezelés?

Annak ellenére, hogy néha spontán gyógyulás is megfigyelhető, mégis nagyon fontos a megfelelő kezelés. Egyrészt a kamaszkorban különös hangsúllyal jelentkező lelki problémák, másrészt a nagyon kiterjedt, mély folyamatok esetében a hegképződés lehetősége miatt. Nagyon fontos, hogy (mint minden krónikus betegség kezelése során) a beteg megfelelően együttműködjön az orvosával – enélkül sikertelen a kezelés.

Elsősorban a helyi kezelésre kell hangsúlyt fektetni, az enyhe formákban ez önmagában is elegendő lehet. A bőr fertőtlenítő kezelése és a szarucsapképződés megakadályozása az elsődleges feladat. A legkülönbözőbb hámlasztó szerek, mitesszeroldó és eltávolító készítmények állnak rendelkezésünkre: retinolsav, szalicil, benzoilperoxid, azelainsav, különböző antibakteriális szerek. Ma már szerencsére igen széles a választék. Bőrtípusonként változik, hogy milyen kezelés szükséges, ezért mindig bízzuk szakemberre a döntést.

Gyógyszeres beavatkozással

Ha már gyulladásos jelenségek is mutatkoznak, a kezelést helyi, antibiotikumtartalmú szerrel kell kezdeni. A kezelés folyamán változtatásokra is szükség van. Egyik-másik szer nagyon kiszárítja a bőrt, ekkor szünetet kell tartanunk a kezelésben, és hidratáló krémekkel kell visszaállítani a megfelelő bőrállapotot. A bőrgyógyászok különböző hámlasztó hatású krémet ajánlanak, amelyek alkalmazásakor a szarucsap felső része, illetve kivezető nyílása szélessé válik, és a szarucsap enyhe dörzsölés, törülközés hatására könnyen kiürül.

Nagyobb kiterjedés, az arc, váll, hát érintettsége esetén, illetve a gennyes, beolvadt csomók fennállásakor természetesen összetettebb a kezelés. Fontos, hogy az arcon elkerüljük a hegesedést, ezért bizonyos esetekben a szakorvos belső kezelést javasol. Az antibiotikus kezelést 5-10 napos teljes terápiás adagolás után redukált adagban, megszakítás nélkül több hónapig célszerű folytatni. Nem alkalmas erre a kezelésre bármilyen antibiotikum, feltétlenül szakorvossal kell konzultálni!

A belső kezelés másik lehetősége az antiandrogén-tartalmú fogamzásgátlók használata. A menstruáció előtti időszakban rosszabbodó akné esetében alkalmazható, amennyiben a fogamzásgátlóra egyébként is szükség van. Nagy területre kiterjedő, összefolyó, mély cisztákkal és gennyes gyulladással, hegekkel tarkított folyamatok esetén szóba jön isotretinoin-tartalmú gyógyszer belsőleges alkalmazása is, amely – a mellékhatások és a terápia beállításának ellenőrzése miatt – bőrgyógyász szakorvos által történő, rendszeres kontrollvizsgálatot igényel. Ennek a szernek az adagolásakor fiatal nők esetében igen nagy körültekintés és részletes felvilágosítás szükséges, tekintve, hogy teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) hatása miatt terhesség esetén nem adható. További mellékhatása még a készítménynek a nyálkahártya-szárazságot fokozó hatás, melynek következtében szájszárazság, illetve az orrnyálkahártya szárazsága figyelhető meg.

Türelmesen kivárni

Megszakítás nélkül, hosszú hónapokig kell folytatni a kezelést, csak akkor érhető el látványos eredmény. Fontos a megelőzés érdekében a rendszeres táplálkozás, a könnyű étkezés, az ideális testsúly elérése és a stresszhelyzetek elkerülése. Természetesen ez utóbbiak betartása a legnehezebb feladat. Különös hangsúlyt kell fektetni a rendszeres helyi kezelésre. Amennyiben a bőrgyógyász javaslatára valamilyen belső kezelés is szükségessé válik, nagyon fontos az előírás pontos betartása. Az akné kezelésére használt gyógyszerek közül némelyek csak rendszeres laboratóriumi ellenőrzés mellett szedhetők. Nyáron a tünetek enyhülnek, később a betegség tünetei egyre inkább mérséklődnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/akne.htm