Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Női életminták a tévében

Az University of Michigan kutatói szerint azok az egyetemista nők, akik gyakran néznek televíziót és valóságként kezelik az ott látottakat, nagyobb valószínűséggel helyezkednek bele az ott látott nemi szerepekbe. A média által sugallt képben a nők a párkapcsolat passzív szereplői, s mások (általában a férfiak) kívánságait részesítik előnyben, míg a sajátjukat elnyomják. Emellett megtanulják, hogy csak a megjelenés és a szexuális kisugárzás számít.

Rita Seabrook, pszichológia szakos doktorandusz szerint ezen szerepek elsajátításával a nők kisebb határozottsággal tudnak kiállni az óvszerhasználat mellett a megfelelő helyzetben, illetve szégyenteljesen élik meg a szexuális élményeiket. „A szexualitásban való magabiztosság ütközik a nők felé tartott elvárásokkal, miszerint tartózkodniuk kell az együttléttől a megfelelő körülményekig.” – magyarázta. A kutatásban 415 egyetemista lány vett részt, akik magukat szexuálisan aktív heteroszexuálisnak tartotta. Felmérték a heti televíziózással és a valóságshow nézéssel töltött órák számát, és megkérdezték a résztvevőket, hogy szerintük a látott tartalom megfelel-e a valóságnak.

Ki érdemli meg legjobban az adó 1%-át? Szerintünk ők... >>> [0]

A kutatásban résztvevő nők hetente 11 órát néztek hagyományos televíziós műsort, négy órát pedig valamilyen valóságshow követésével töltöttek. Általánosságban alacsonytól a mérsékelt szintig vallottak a szexuális szégyenérzetről. „A társadalom által elvárt viselkedés elutasításának következményeivel kell szembenézni azoknak a nőknek, akik megtagadják a hagyományos nemi szerepet” – magyarázta Seabrook. „A média által sugárzott tartalom elsajátításával védik magukat az ítélkezésektől.”

Nagy tavaszi haj-és köröm kúra okosan - így lesz gyönyörű >>> [0]

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/noi-mintaeletek-teve