Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Párkapcsolat és szexualitás /Egy felmérés eredményeirõl/

A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája, és akár szakításhoz is vezethet, ha nincs minden rendben az ágyban – derült ki egy hazai felmérés adataiból. Mégis úgy tûnik, a magyar férfiak még mindig nem veszik elég komolyan a problémát, kevesen fordulnak orvoshoz, és ennek köszönhetõen még kevesebben kezdenek bele a megfelelõ kezelésbe.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! 



A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport 2005ben készített online kutatása arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az érintettek párkapcsolatát, szexuális életét a merevedési zavar (erektilis diszfunkció), mikor és milyen megoldási lehetõségeket kerestek, és találtak az érintettek. Az érdeklõdõk június és július folyamán, az egyik legnépszerûbb hírportálon keresztül juthattak el a tizenöt kérdésbõl álló kérdõívhez, amire két hónap alatt 900an kattintottak rá, és több százan töltöttek ki végig. A kitöltés jellegébõl adódóan a kutatási minta nem reprezentatív, a kérdõív kitöltése anonim volt.

A tartós párkapcsolattól a szakításig

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mitõl függ egy párkapcsolat tartóssága. Elfogadjuk vagy nem, a harmonikus szexuális élet meghatározó tényezõ ebben a kérdésben, derült ki a kérdésekre adott válaszokból. Minden második válaszadó (49%) úgy nyilatkozott, hogy ez a hosszantartó kapcsolat egyik feltétele, sõt a férfiaknak valamivel fontosabb a szex, mint a nõknek. Elenyészõ volt azok száma, akik szerint a kapcsolat tartósságát nem befolyásolja, mi történik az ágyban (6,3%). Õk a családi élet más területeit, a munkát, a karriert vagy a káros szenvedélyeket jelölték meg mint a párkapcsolat megromlásának okát.

Ha ennyire fontosnak tartjuk a kiegyensúlyozott szexuális életet, feltehetõleg a negatív élmények is hatást gyakorolnak a párkapcsolatokra. A válaszokból kiderült, hogy ez így is van, a fõ problémák, hogy a mai túlhajszolt élet mellett a párok egyre kevesebb idõt szánnak egymásra (54,2%), káros szenvedélyekkel (33,3%), például alkoholproblémákkal küzdenek, szexuális zavarok nehezítik az életüket (25,3%).

A kitöltõk szerint tartós párkapcsolatban a hûtlenség leggyakoribb oka, hogy valamelyik partner újdonságra, kalandra vágyik (44,3%), ezt követi az egymás iránti vonzalom csökkenése (39,6%). Harmadik helyen említették, hogy a hûtlenség kiváltója lehet, ha a férfi nem tud teljesíteni az ágyban, így a nõ máshol keres boldogságot (19,5%).

Ha nincs minden rendben a férfiassággal, azon átlagosan minden második kapcsolat megbukhat (az esetek 53,5 százalékában vezethet szakításhoz) – vélik a kutatásban résztvevõk, sõt minden negyedik válaszadó szerint akár az esetek 70 százalékában szakításhoz vezethet, ha potenciazavar miatt megromlik a szexuális kapcsolat.

Okok és következmények

A potenciazavar nem csupán egészségügyi kérdés, hiszen a párkapcsolat is zátonyra futhat, ha nincs minden rendben az ágyban. A kérdõívet kitöltõk több mint egyharmada (36,5%) már tapasztalt merevedési zavart kapcsolataiban (önmagánál vagy partnerénél), és a probléma természeténél fogva az idõsebb válaszadóknál nagyobb arányban fordul elõ. Míg a 36-45 éves korosztályban a potenciazavar elõfordulásának aránya 35,6% volt, addig 46 és 55 év között már 51,3%, sõt 55 év felett 64,5 százalékra ugrott. A növekvõ kor és a merevedési zavar elõfordulási gyakorisága mellett azonban érdemes alaposabban megvizsgálni a kérdõívet kitöltõk aktuális egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre adott válaszait is.

Ezek alapján a válaszadók (vagy a válaszadó férfipartnere) valamivel több, mint felét érinti a következõ betegségek valamelyike: magas vérnyomás (26,6%), elhízás (23,7%), depresszió (13,8%), magas koleszterinszint (11,7%) vagy cukorbetegség (6,3%). Az online felmérés ezen adatai alátámasztani látszanak a gyakorlatot, mely szerint a merevedési zavart akár a fel nem ismert kardiovaszkuláris betegségek korai jelének is tekinthetik, és felhívhatja a figyelmet a háttérben meghúzódó diabéteszre, depresszióra vagy magas koleszterin szintre is.

A férfiasságában jelentkezõ probléma az esetek harmadában (32,1%) gátlásossá tette a férfiakat, ami természetesen negatívan hatott a párok szexuális életére, sõt majdnem ilyen gyakran a párkapcsolat is megromlott a két fél között (28,6%).

A válaszadók kis része számolt be arról, hogy a potenciazavar pozitívan hatott volna párkapcsolatára, azáltal, hogy a párok megbeszélték a problémát, és közösen kerestek megoldást rá, így pedig még közelebb kerültek egymáshoz. Kismértékben bár, de olyan válaszadók is voltak, akiknél a probléma jelentkezése semmilyen változást nem okozott (13,6%).

Jó hír, hogy a potenciazavar miatt megromlott párkapcsolat a válaszolók közel fele szerint (43,2%) teljes mértékben rendbehozható, ha a párok közösen kezdeményezik a megoldást, további 21,9 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy nagymértékben javíthat a kapcsolaton a megfelelõ terápia, még ha a férfi egyedül néz is szembe a problémával.

A fenti adatokat a valós élettel összevetve is hasonló következtetéseket vonhatunk le, szerencsére ugyanis egyre többen keresnek megoldást a problémájukra, és a kutatási adatok is igazolják, hogy ha a párok együtt néznek szembe a bajjal, a párkapcsolat is kisebb mértékben sérül, mivel a partnerek nem csupán elszenvedõi a szexuális élet problémáinak, de a gyógyulásban, kezelésben betöltött szerepük sem elhanyagolható.

Terápiás lehetõségek: miért nem élünk velük?

Bár jelentõs volt azok aránya, akik már tapasztaltak merevedési zavart, közel sem voltak annyian, akik az orvosukat is felkeresték problémájukkal. Az érintettek (akik már találkoztak a problémával) fele a kérdõív kitöltéséig nem fordult orvoshoz, és nem kezdett el semmilyen terápiát (55,7%), sõt a budapestieknél ez az arány meghaladta a 67,8 százalékot.

Úgy tûnik, a potenciazavar még mindig tabutéma Magyarországon, a legtöbben nem beszélnek róla, vagy nem rendelkeznek elegendõ információval. Ez az elhárító szemlélet nem változott a témában korábban folytatott felmérések óta, annak ellenére sem, hogy ma már az interneten vagy telefonon is anonim módon juthatnak naprakész információhoz az érintettek.

A kérdõívre adott válaszok alapján azok, akik tapasztaltak már potenciazavart és megoldást is kerestek arra, leggyakrabban a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek, minden harmadik érintett (36,4%) ezt választotta. Ennek nyilvánvaló oka lehet, hogy a gyógyszeres kezelés a legtöbb esetben hatékonyan helyreállítja a merevedési funkciót és alkalmazása kényelmes az érintettek számára, ezen felül pedig ma már a nagyobb szabadságot és a kötöttségektõl mentes szexuális életet nyújtó terápiák is elérhetõk.

Nem mellesleg éppen ezek voltak a leggyakrabban említett terápiaválasztási szempontok is: újra természetes legyen a szexuális élet, és a kezelés biztosítsa az együttlétek spontaneitását. A férfiak számára fontos volt még, hogy ne tûnjön fel, hogy kezelés alatt állnak, és akár hosszabb idõn keresztül is lehetõségük legyen az intim együttlétre. Ezen elvárásokkal összhangban a válaszadók a merevedési zavar különbözõ kezelési lehetõségei közül azt a hosszabbhatású megoldást részesítenék elõnyben, amellyel akár 36 órán át bármikor biztosított a szexuális együttlét lehetõsége.

A kutatás eredményeibõl kiderül, hogy még mindig alacsony azoknak a száma, akik élnek a lehetõséggel, és ismét természetessé válik számukra az örömteli szexuális élet. Az anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára bátorítást ad ahhoz, hogy orvosi segítségért folyamodjanak, amire nagy szükség is van, mivel sokszor akár 1,5-2 év is eltelik, mire orvoshoz fordul az érintett. Már interneten és telefonon keresztül is elérhetõ diszkrét tájékoztatás, ezeket érdemes felkeresni.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit! [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sex/szex-felmeres.htm