Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Aki sokat ül, hamar megöregszik

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint, ha túl sokat ücsörgünk, hamarabb öregszünk meg. Egy 1500 nő bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy akik kevesebbet mozognak, és többet ülnek, azoknak a sejtjei nyolc évvel idősebbek, mint a korukbeli többi nő sejtjei.

Amint arról a kutatást vezető Aladdin Shadyab, a Kalifornia Egyetem San Diego-i Orvosi Iskolájának szakembere az American Journal of Epidemiology című lapban beszámolt, a kronológiai életkor nem mindig egyezik az ember biológiai korával, és úgy tűnik, az ülő életmód nem kedvez az utóbbinak.

A vizsgálatban résztvevő 64 és 95 év közötti nők kitöltöttek magukról egy kérdőívet, és emellett hét napon át magukon hordtak egy eszközt, amely a fizikai aktivitásukat mérte. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a nők, akik naponta tíz óránál több időt töltöttek ülve és emellett nagyon keveset mozogtak, azoknak rövidebbek voltak a telomerjei, vagyis a kromoszómát alkotó DNS-szál végein található szakaszok, melyek feladata éppen az lenne, hogy a DNS-t a folyamatos károsodástól óvják. A telomerek egyébként az évek során maguktól is rövidülnek, de a káros életmód, például a dohányzás vagy az elhízás, felgyorsíthatják a folyamatot. A megrövidül telomerek pedig már szívbetegséget, cukorbetegséget vagy akár rákot is okozhatnak.

Ezt egye, hogy fiatal maradjon a teste!> > >       [0]

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy azoknak a nőknek, akik sokat ültek ugyan, de mellette naponta legalább fél órát mozogtak, nem voltak a szokásosnál rövidebb telomerjeik, vagyis mindenkinek ajánlott, hogy már fiatalon kezdje el és idős korában se hagyja abba a rendszeres mozgást, sportolást.

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>> [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ulve-hamaarabb-oregszik