Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mindenki jól járna, ha vegetáriánus lenne!

Az Academy of Nutrition and Dietetics állásfoglalása szerint a vegetáriánus étrend minden korosztály számára ajánlott, emellett a környezetünknek is jót tesz. A vegetáriánusoknál kisebb az elhízás veszélye, és ritkábban fordul elő számtalan krónikus megbetegedés, mint a kettes típusú cukorbetegség, a szívbetegség, illetve egyes rákos megbetegedések.

A szakemberek emellett azért is pozitívnak tartják a vegetáriánus étrendet, mert a környezetünkhöz is kíméletesebb ez az életforma, hiszen sokkal kevesebb földre, vízre, üzemanyagra, fertőtlenítőre van szükség ahhoz, hogy például fél kiló babot termesszünk, mint ahhoz, hogy fél kilónyi marhát “állítsunk elő”.

Állatbolondoknak itt a legjobb karácsonyi ajándék Amerikából [1]> [2]

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lap decemberi számában arról is olvashatunk, hogy bármilyen életkorban biztonságos a vegetáriánus táplálkozás, a gyerekeket sem kell félteni tőle, hiszen így sokkal több zöldség és gyümölcs jut a szervezetükbe. Terhesség és szoptatás alatt is bátran ajánlott mindenkinek, de sportolók és idősebbek is áttérhetnek erre az étrendre.

A palackozott vizek is rejthetnek egészségre ártalmas anyagokat - kutatás > > > [2]

A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy minden étrend egészségi foka attól függ, hogy azon belül miket eszik az ember, hiszen ha egy vegetáriánus folyton fehér rizst fogyaszt, abból nem jut elég tápanyaghoz, fontos tehát a változatosság, a teljes kiőrlésű gabonák, bab, gyümölcsöt, zöldségek, magvak. A vegetáriánusoknak emellett arra is figyelniük kell, hogy elegendő B12 vitamint fogyasszanak, mivel az csak állati eredetű termékekben található meg, de ezen kívül minden más fontos tápanyaghoz hozzájuthatnak az étrendjükből. Arra azonban vigyázni kell, hogy nem mindegy melyik összetevőt, miből nyerjük ki, mert például a kalcium sokkal jobban felszívódik a leveles kelből, fehérrépából vagy a kínai kelből, mint a spenótból vagy a mángoldból.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vegetarianus-ajanlat