Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Lehet védekezni a HPV ellen

A világon a második vezető daganatos halálok a nők körében a méhnyakrák, pedig rendszeres szűrésekkel a betegség megelőzhető lenne. Sajnos azonban még mindig nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, ennek is köszönhető, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokan halnak bele a betegségbe. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

A méhnyak és annak daganata

A méhnyaknak a méhnek a hüvelybe nyúló, nagyjából 3 centis szakaszát hívjuk. A feladata, hogy a méh üregét megvédje a fertőzésektől, a spermiumokat továbbítsa a petefészkek irányába, valamint nyáktermelés, és a méhben képződő mirigyváladék és vér kivezetése. Feladata tehát összetett, felszíne sem egyetlen sejttípusból áll. A belső felületet élénkpiros színű mirigyhám, míg a külső, hüvelyhez közelebb eső méhszájat olyan laphám borítja, mely a hüvelyhámra emlékeztet. Ennek azért van jelentősége, mert a méhnyakrák kialakulása az esetek nagytöbbségében ennek a két szövettípusnak a találkozásánál történik. A tényleges méhnyakrák kialakulását egy csak a hámra (laphám és mirigyhám) lokalizálódó rákos elfajulás előzi meg, melyet a szakorvos az ellenőrzés alatt fel tud ismerni. A női nemi hormonok ciklusos változása miatt ezen hámsejtek illetve a két hám közötti határzóna is hónapról-hónapra változik. A gyakori sejtosztódások magukban kódolják a gyakoribb hibalehetőséget. Ha a hibát az immunrendszerünk nem tudja időben kijavítani, a sejtek elkezdenek kontrollálatlanul szaporodni. A folyamat kezdetben még csak rákmegelőző állapothoz vezet, amiből kezelés nélkül kialakul a méhnyakrák. (99 % laphámrák, a felszíni sejtekből, 1% mirigyhám, a nyakcsatornában lévő sejtekből).

 

Kialakulásának okai

A daganatok kialakulásának pontos okai máig ismeretlenek. Rizikófaktorok ismertek, így például méhnyakrák esetén a HPV fertőzések bizonyos típusai okozzák a méhnyakrákok nagy százalékát. A kockázati tényezők csökkenthetők, hiszen ez a kórokozó nemi úton terjed, így a fertőzés valószínűsége a gyakori partnerváltás kerülésével csökkenthető. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy a nemileg aktív korú nők már eleve a veszélyeztetett réteghez tartoznak, ám a kockázatot tovább növeli a dohányzás, valamint a gyakori genitális gyulladások. Szomorú statisztikai adat, de az újszülött lánygyermekek 2,3 % élete során sajnos szembekerül majd ezzel a betegséggel.

Diagnózis és kezelés

Ha rendellenes, nem megszokott dolgokat észlel a nemi ciklusa, vagy a nemi szerve esetében, mindenképpen forduljon orvoshoz! A daganatos betegségek esetében a megelőzés kulcsfontosságú. Az úgynevezett 0. stádiumban a betegség már felismerhető, de még teljesen gyógyítható is. Ehhez azonban az szükséges, hogy éves rendszerességgel végeztessen szűrést, valamint orvosával is rendszeresen konzultáljon. Ha rákmegelőző állapotot igazol a citológiai vizsgálat, akkor a méhszájból szövettani mintavétel történik. (conisatio). A mintavétel gyakran meg is gyógyítja a betegséget, ilyen esetekben a rendszeres rákszűréses kontrollon túl teendő nincs.

Kiterjedtebb betegség esetén a kezelés lehet magának a nyakcsatornának az eltávolítása, vagy a teljes méh eltávolítása, sok esetben pedig a környéki nyirokcsomók vizsgálatára- eltávolítására is szükség van. A műtéti típus megválasztása a beteg életkorától, gyermekvállalási szándékától illetve a betegség stádiumától függ. Sugárkezelés a műtéti kezelés kiegészítéseként illetve azokban az esetekben szükséges ahol a műtét már nem elvégezhető. Ilyenkor a kezelést vagy kívülről irányítva, vagy a méhbe helyezett radioaktív kapszulák segítségével lehet elvégezni. A műthető, illetve korán felismert méhnyakrák esetében a túlélési arány 70%, ráadásul még a 2/b stádiumnál is 50% a gyógyulási lehetőség. A nem műthető daganat esetében a megtartó kezelésekkel lehet tenni az életminőség javításáért, valamint az élet meghosszabbításáért.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mehnyakmegelozes