Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eldugult a baba orra?

Ha az újszülött, vagy a csecsemő orra eldugul, mindig nagy izgalmat jelent a szülőnek. Mivel a kicsik csak az orrukon át vesznek levegőt, ezért egy nátha is képes jelentősen megnehezíteni a nyugodt alvást és az evést. A megoldási lehetőségekről dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza tájékoztatott.

Orron át lélegeznek

A kisgyermekek anatómiai jellegzetessége, hogy csak az orrán tud levegőt venni. Ennek oka, hogy ebben az életkorban a lágy szájpad alacsonyan, a gégefedő pedig viszonylag magasan, egymáshoz közel helyezkedik el, és ez így akadályozza a szájon át a levegő útját – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Az orr hátsó részén, az orrgaraton át viszont normális esetben kényelmesen közlekedik a levegő, hacsak valamilyen okból, például náthás betegség miatt a kicsi orra el nem dugul. Mivel ez az alvására és az étkezésére is kihat, a szülők szeretnék mielőbb orvosolni a problémát.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [1]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Orrcsepp csak 3 hónapos kor után

Az orr tisztítására több eszköz is létezik. Újszülötteknél általában kézi ballonos orrszívót használhatunk. Ennek lényege, hogy a ballont összenyomva helyezzük az orrba az eszközt, majd felengedve a ballont szívóhatás lép fel. A hangtalan eszköz nem ijeszti meg a kicsit, viszonylag gyorsan végezhetünk a művelettel, ám hátránya a gyenge hatékonyság. Ezen javíthatunk, ha alkalmazása előtt vizes orrspray-t használunk, hogy picit fellazítsuk az orrváladékot, amit így könnyebben kiszippanthatunk. A csecsemőknek 3 hónapos kor alatt nem szabad orrcseppet adni, mert az érzékeny orrnyálkahártyát tönkreteheti. Helyette vizes orrspay-t, orrcseppet használjunk.

A tüsszögés nem mindig nátha

Sok szülő akkor is aggódni kezd, ha az újszülött orra nincs ugyan eldugulva, de gyakran tüsszög: allergiára, vagy eddig fel nem ismert fül-orr-gégészeti betegségre gondolva hozzák a rendelésre a picit – mondja Hidvégi doktornő. „Az újszülötteknél észlelhető tüsszögés általában a leváló orr hámsejtek eltávolítására szolgál, nem náthás a pici. Ez a folyamat idővel magától elmúlik, ilyenkor orrcseppet adni, vagy orrszívást alkalmazni káros. Aggodalomra az ad okot, ha a tüsszögés mellett egyéb tünet: láz, köhögés, nehézlégzés, orrdugulás is jelentkezik.”

Orrtisztítás csecsemőkorban

Csecsemőkorban a kézi ballonnál már jóval hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre az orrtisztításhoz. A porszívóhoz csatlakoztatható orrszívónak létezik egy csendesebb, bárhová magunkkal vihető változata is, ennél a szívóhatást az elektromossággal működtetett kis szívómotor adja. Fontos elmondani, hogy az orrszívásnál a hatékonyság érdekében mindig be kell fogni a másik orrlyukat. Ha nagyon tapadós az orrváladék, érdemes például tengervizes orrspray készítménnyel feloldani, ezután jön az orrszívás. 2 éves kor körül kezdjük el megtanítani a gyermeket segítséggel, a zsebkendőbe történő orrfújásra.

Miért fontos az orrszívás?

Habár a legtöbb családban kész procedúra a náthás gyerek orrát leszívni, azért előfordulnak olyan esetek is, ahol a nagyobbacska gyermek már önállóan próbálgatja az orrszívó használatát – meséli dr. Hidvégi Edit. Fontos, hogy akkor se hanyagoljuk el az orrszívást, ha a mi csemeténk ahhoz a többséghez tartozik, akiket már az orrszívó hangja is megrémít. „Az elhúzódó nátha gyakori szövődménye a középfül-, vagy arcüreggyulladást, ezek megelőzésében is nagyon fontos a rendszeres orrszívás.”

Reflux és orrmandula nagyobbodás

Reflux is okozhatja, ha a kicsi orra állandóan eldugul, vagy úgy tűnik, mintha náthás lenne. A kis csecsemőknél előfordulhat, hogy az elfogyasztott táplálék a gyomorból visszajut a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ez a bukás jelensége, amelyet szinte minden anyuka tapasztalhat. Az első hónapokban ez szinte természetes dolog, a bukások gyakorisága a gyomor záróizmának megerősödésével, nagyjából a gyermek fél-egy éves korára fokozatosan csökken. Problémát az okoz, ha akkor is visszacsorog a gyomrából a táplálék, amikor lefektetjük a kicsit. Ilyenkor hallhatunk a garatban meggyűlő váladék miatt szörtyögő hangot és ez okozza azt az érzetet, hogy a csecsemő hurutos. A garatban szörtyögő váladékot az orron keresztül nem tudjuk kiszívni, ennek keressük más okát – figyelmeztet Hidvégi doktornő. Elhúzódó orrdugulás esetén fül-orr-gégészeti vizsgálat is javasolt, mivel ezt a megnagyobbodott orrmandula is okozhatja, ami gyakran jár éjszakai horkolással is.

Hogyan lehet megszüntetni?

A reflux jelenség csecsemőkorban szinte természetes, de súlyos formája esetén a gyermek nyugtalan lesz, súlyfejlődése lelassul, hurutos tünetek, sípoló légzés, köhögés, sőt akár visszatérő tüdőgyulladás, középfülgyulladás is lehetséges. A felsorolt tünetek, betegségek jelentkezése esetén javasolt tehát a refluxra is gondolni! Ebben az esetben nem az orrszívás és váladékoldás a megoldás, hanem a tápszer sűrítése, illetve anyatejes táplálás mellett olyan anyag adása, ami a reflux ellen hat. A csecsemő hat hónapos korára az esetek jelentős részében a reflux, és vele együtt a hurutos tünetek is megszűnnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csecsemo-orrdugulas