Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Végezzük állva az ülőmunkát!

Egy a Sidney Egyetemen készült vizsgálat szerint, azok, akik az íróasztaluknál félig állva ülnek, sokkal energikusabbak, ugyanakkor éppen annyira produktívak, mint azok, akik hagyományos módon ücsörögnek az asztal mellett munka közben.

A kutatást vezető dr. Josephine Chau szerint a dolgozóknak fokozatosan kellene átállniuk az ülés helyett az állásra, valahogy úgy, ahogy egy maratonfutó készül a nagy távra, és napról napra egyre több kilométert fut le, nem pedig egyből próbál megküzdeni a 42 kilométerrel.

Hullik, gyérül ahaja? Tegyen ellene!  [0]

A vizsgálat során call center munkatársakat kísértek figyelemmel, akik egy része öt hónapon át hagyományos asztaloknál ülve végezte munkáját, másik része állva dolgozott. Az eredmények azt mutatták, hogy akik naponta akár 60-90 perccel többet álltak munka közben, mint korábban, azok aktívabbak és energikusabbak voltak, de közben a munkájukat ugyanolyan hatékonyan tudták végezni.

Számos vizsgálat mutatta már ki, hogy a hosszas ücsörgés krónikus megbetegedéseket okozhat, többek között elhízáshoz, szívbetegséghez vagy kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet. Dr. Chau szerint annak, aki ülő munkát végez, tisztában kellene lennie az ezzel járó veszélyekkel, és meg kellene tennie mindent annak érdekében, hogy elkerülje ezeket. Erre lehet egy jó ötlet az állva végzett ülőmunka, melyhez már különféle praktikus asztalokat is be lehet szerezni a bútorboltokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ulomunka-allva