Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ez lehet az oka, ha nem használ a vérnyomáscsökkentő kezelés

A magasvérnyomás betegség számos ember életét megkeseríti, ráadásul életveszélyes szövődményekkel is járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő, személyre szabott kezelése, mely magában foglalja a gyógyszeres terápiát, a rendszeres testmozgást, valamint a diétát.

A vérnyomás gondos kezelése ellenére előfordulhat, hogy lényeges javulás nem következik be az állapotban. Hogy miért, azt dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája válaszolja meg.

Ezért fontos a megfelelő kezelés

Bár számtalan embert érint a magasvérnyomás, kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt esetekben jelentősen megnő a szív-és érrendszeri szövődmények megjelenése, így könnyen stroke-hoz, illetve szívinfarktushoz vezethet az állapot. Fontos, hogy a beteg személyre szabott kezelésben részesüljön, hiszen a terápiában nem mindegy az illető kora, neme, vérnyomásának pontos értékei, ingadozása, valamint az, hogy van-e egyéb betegsége. Az orvos tehát csakis a pontos anamnézisből javasolhatja a kezelést,
„Az anamnézis pontos felvétele a feltétele annak, hogy helyes diagnózisra jussunk, és a betegnek legjobban megfelelő terápiás tanácsot adhassuk. A  kezelés magában foglalja a nem gyógyszeres és a gyógyszeres kezelést. A nem gyógyszeres kezelés fő elemei a rendszeres, laza testmozgás, túlsúly esetén a testsúly csökkentése (zöldség, gyümölcs, hal, sovány hús, sovány tejtermékeken alapuló étrend), a dohányzás mellőzése, a sófogyasztás csökkentése. Ezek az életmódbeli tanácsok a gyógyszeres terápia mellett is hangsúlyozottan fontosak, és betartásuk egyértelműen csökkenti a vérnyomást, önmagában is”- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

 

Mi van, ha nem jön el a várt eredmény?

Sajnos előfordulhat, hogy a betegnél nem következik be a várt javulás. Nagyon fontos tudni, hogy a magasvérnyomás mögött az esetek 5-10 %-ában valamilyen betegség húzódik meg- ilyenkor másodlagos hipertóniáról beszélünk. Ekkor amíg az nincs kezelve az alap probléma, úgy a hipertónia nem javul. A háttérben lévő állapotok felderítése az alapos anamnézis felvétel mellett a részletes kivizsgálás segítségével lehetséges. A leggyakoribb betegségek, melyek magasvérnyomást okozhatnak: a vese (veseér szűkület, elsődleges vesebetegségek, polycystás vese) és a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékvese velő, mellékvese kéreg, agyalapi mirigy) betegségei, de ide sorolható az alvási apnoe szindróma is.
A beteg együttműködése is fontos, előfordul, hogy a páciens a gyógyszert nem, vagy nem megfelelő módon szedi, az életmódbeli tanácsokat nem tartja be.

24 órás vérnyomásmérővel a kezelés pontosítható

Amennyiben semmilyen betegséget nem találni a magasvérnyomás mögött, ám a kezelés nem sikeres, úgy érdemes 24 órás vérnyomásmérőt használni, hiszen a folyamatos monitorozásnak köszönhetően pontosabban lehet meghatározni a vérnyomás alakulását, így a kezelés jobb beállítását is. Ennek ismeretében akár az eddigiektől eltérő dózisú gyógyszer/gyógyszer kombinációk alkalmazhatóak.

További okok, ami miatt nem csökken a vérnyomás

rendszertelen gyógyszerszedés

vérnyomásemelő gyógyszerek szedése

rossz mérés/hibás vérnyomásmérő

helytelen életmód



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kezeletlen-magasvernyomas