Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Így tornázzon visszerek esetén

A visszeres lábak nem csak esztétikai gondot jelentenek. Ezt bizony nagyon jól tudják azok, akik a problémával küzdenek, hiszen a nyári hónapokban sokszor erős fájdalommal is meg kell birkózniuk, amit hibás keringésű visszerek okoznak. Szerencsére azonban a problémán sokat lehet javítani a helyes mozgással, a megfelelő tornával. A témában Pancsó Gergelyt, a Trombózisközpont testnevelő-edzőjét kérdeztük.

Meggyengült érfal

A visszértágulat kialakulása az érfal gyengülésének következménye. Ilyenkor a vénákban pangás alakul ki, fokozódik a bennük lévő nyomás, ami fájdalomhoz, feszítő érzéshez vezethet.

Azt azonban kevesen tudják, hogy mivel az erek fala is izomszövet, vagyis, mint minden izom, edzhető. A vénatorna nem új keletű dolog, hiszen a prevenció kapcsán folyton-folyvást visszatér, ám nem csak ilyenkor alkalmazható. A már kialakult probléma esetében is jó szolgálatot tehet a rendszeres sportolás, hiszen megállítja a helyzet tovább romlását, illetve valamelyest javíthat is a kialakult állapoton. Igaz, a mozgás teljesen nem hozza helyre a visszértágulatokat, de a kellemetlen, fájdalmas érzéstől megszabadíthat.

Szép és egészséges lábak kortól függetlenül >> [1]

Mozogjon a fájdalom ellen!

A felületes vénák tartását a környező kötőszövet végzi, vagyis nem csak az erek hideg-meleg vizes váltózuhanyával tehet a tágulatok ellen. A kötőszövet gyengesége ma már igen gyakori probléma. Ennek okai között erőteljes szerepet játszik az öröklés, de a mozgáshiány és a túlsúly is, amit csak tovább tetéz az ülőmunka. Éppen ezért a számítógéppel dolgozóknak előírás, hogy óránként 10 percre hagyják ott a monitort, hiszen ezzel nem csak a szemüket is óvják, hanem a visszérfájdalmakra is remek megoldást jelent, hiszen a folyamatos ülés és mozdulatlanság a vénákra igen rossz hatással van, hiszen lelassult keringést eredményez- mondja Pancsó Gergely, a Trombózisközpont testnevelő-edzője.

Gyakorlatok hanyattfekvésben

1. Lábujjakat szorítsuk össze, tartsuk úgy pár másodpercig majd lazítsuk el! Végezzük a gyakorlatot 10X.

2. Nyújtott térddel feszítsük le a lábfejünket (spicc), tartsuk úgy pár másodpercig, majd lazítsuk el. 10X

3. Nyújtott térddel feszítsük vissza a lábfejünket (pipa), tartsuk úgy pár másodpercig, majd lazítsuk el. 10X

4. Körözzünk bokánkkal befelé, majd kifelé. 10-10 X

5. Nyújtsuk ki a térdünket teljesen, tartsuk úgy pár másodpercig, majd lazítsuk el, rázzuk meg a lábat. 10X

6. Tegyünk egy labdát a két térdünk közé, szorítsuk össze, tartsuk úgy pár másodpercig, majd lazítsuk el. 10X

7. Klasszikus biciklizés. 10-10 váltással, derék szorítása a talajra

8. Két sarok lent a talajon, emeljük a csípőt, feszítsük a far,- és a hasizmot, tartsuk úgy pár másodpercig, majd engedjük le a csípőt, lazítsuk az izmokat. 10X

VenoprotEP tabletta: a visszerek kezelésére és megelőzésére

 

A visszerek kialakulásának számos oka lehet, de a kezelés minden esetben ugyanazon alapszik: véráramlás biztosítása, a vérrögképződés megelőzése és az érfalak megerősítése. A VenoprotEP [1] egy olyan vény nélkül kapható gyógyszer, ami a vénák tágulásának gátlása mellett növeli a hajszálerek ellenállását is. Emellett képes javítani az idült vénabetegség tüneteit, mint a nehézláb érzés, feszülés, fájdalom és az éjszakai lábikra görcs. A patikákban kapható tabletta alkalmas a heveny aranyeres panaszok kezelésére is.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer>>   [2]

Szponzorált tartalom

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/trombozis-tornazas