Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fontos a vastagbélrák kiindulási helye

A vastagbél jobb oldaláról való kiindulás esetén rosszabb kimenetellel kell számolni – olvasható a Journal of the National Cancer Institute február 24-i számában.

A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint a vastagbél jobb oldalának rosszindulatú daganatos érintettsége esetén jóval rosszabbak a túlélési esélyek. Dr. Fotios Loupakis és munkatársai megállapításaikat három korábbi tanulmányra alapozták, mely így összesen mintegy 2000 beteg adatait öleli fel. A vizsgált populáció 70 százalék a kiindulási hely a bal oldal volt, és náluk drasztikusan jobbnak mutatkoztak a túlélési adatok. A munkacsoport szerint a megállapításokat érdemes figyelembe venni az elkövetkező klinikai vizsgálatok tervezésénél.

Az endoszkópos vizsgálat könnyebben végrehajtható a bal vastagbél-félben, ugyanis ez a szakasz van közelebb a végbélnyíláshoz, így jobb az itt növekvő polipok eltávolításának hatékonysága is (a rosszindulatú formák előfutárát gyakran adják a jóindulatú polipok). Vagyis a jobb oldalon növekvő daganatokat sokszor már előrehaladott stádiumban fedezik fel, azonban ilyenkor már agresszívebb vizsgálatokra van szükség. Emiatt kiemelten fontos az egyes rizikócsoportok meghatározása, melynek egyik szempontja a fentiek szerint az oldaliság kell legyen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vastagbelrak-kiindulas