Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

HPV-vakcina a láthatáron

Az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedõ betegség, a HPV (humán papilloma vírus) megelõzésével, illetve kezelésével kapcsolatban a közelmúltban meglehetõsen jó hírekrõl számoltak egy amerikai gyógyszergyár képviselõi. A cég által kifejlesztett vakcina a kísérletek szerint 100%os hatékonysággal képes megelõzni a HPVfertõzést, ami ismereteink szerint a méhnyakrák egyik legfontosabb kockázati tényezõje.

A kiterjedt hatásvizsgálatok 13 országban több mint 12 000, 16-26 év közötti nõ bevonásával közel két esztendeig folytak. A nõk fele vakcinát kapott, míg a másik részük placebót. Az eredmények kimagaslóan jók voltak, az ellenanyaggal oltott csoportban egyetlen fertõzés sem történt, szemben a placebó csoporttal, ahol 21 nõnél rákmegelõzõ állapotot mutattak ki. A további vizsgálatok azt is megállapították, hogy az új oltóanyag a már bekövetkezett fertõzések esetén is nagy hatékonysággal, mintegy 97%-ban képes megelõzni a rákot.

Bár a HPV-nek meglehetõsen sok altípusa létezik, a nõkre elsõsorban a 16-os és 18-as altípusok, valamint a 6-os és 1l-es altípusok a különösen veszélyesek. Az elõbbiek tehetõk felelõssé a méhnyakrákok 70 százalékáért, míg az utóbbi kettõ okozza a genitális bõrelváltozások, szemölcsök mintegy 90%-át. A várhatóan 2006ban forgalomba kerülõ vakcina e négy kórokozóaltípus ellen nyújt hatékony védelmet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/news/hpv1.htm