Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A memóriavesztés megállítható egy pohár vörös borral és egy marék mogyoróval?

Egy friss kutatásból az derül ki, hogy a vörös bor és a mogyoró a bennük lévő egyik antioxidánsnak köszönhetően segít megelőzni a memóriaromlást.

A szakértők úgy vélik, hogy a vörös szőlőben és más élelmiszerekben előforduló egyik összetevő kulcsszerepet játszhat az Alzheimer-kór elleni harcban. A mogyoró, a vörös szőlő, a vörös bor és bizonyos bogyós gyümölcsök is tartalmazzák azt az antioxidánst, amely védelmet nyújt a sejteknek az öregedéssel összefüggő károsodással szemben. Erről az antioxidánsról, a reszveratrolról, már régóta tudják, hogy segít a szívbetegség megelőzésében. Új kutatásukban azonban az amerikai szakértők arra jöttek rá, hogy pozitív hatást gyakorolhat a hippokampuszra is, arra az agyi területre, amely létfontosságú a memória, a tanulás és a hangulat szabályozása szempontjából.

A texasi Regeneratív Gyógyászati Intézet Ashok K. Shetty professzor vezetésével készült kutatása szerint mivel az emberek és állatok kognitív kapacitása a középkor után hanyatlásnak indul, az eredmények jelentős következményekkel járhatnak az idősek memóriavesztésének kezelésére. A reszveratrol akár az olyan betegeknek is segíthet, akik valamilyen súlyos neurodegeneratív betegségben, például Alzheimer-kórban szenvednek.

A Scientific Reports szaklap internetes számában megjelent tanulmányukban Shetty és munkatársai arról számoltak be, hogy a reszveratrollal végzett kezelés egyértelmű előnyökkel járt az idős patkányokra nézve a tanulás, a memória és kedélyállapot szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy a kontroll patkányokban, akik nem kaptak reszveratrolt, a térbeli tanulási képességek nagyrészt megmaradtak, az új térbeli emlékek létrehozásának képessége azonban jelentős mértékben csökkent 22 és 25 hónap között. A reszveratrollal kezelt egyedek esetében viszont mind a térbeli tanulás, mind a térbeli emlékek létrehozásának képessége javult.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/vorosbor-mogyoroval