Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az erotikus gondolatok jót tesznek a memóriának

A szexuális tartalmú, durva vagy erőszakos gondolatok könnyebben bevésődnek, így emlékek tudatos előhívására is lehet alkalmazni őket – állítja Ed Cooke professzor. A technikát már az ókori görög és római politikusok és filozófusok is bevetették a siker érdekében.

Noha gyerekként megtanuljuk, hogy nem szabad „csúnyákat gondolnunk”, valójában ez lehet a szellemi csúcspont elérésének és megőrzésének kulcsa egy szakértő szerint. A memória nagymestereként is emlegetett Cooke szerint érdemes az ilyen gondolatokat más információkkal összefüggésbe hozni, melyeket később szeretnénk előhívni. „Az élénk, jelentőségteljes emlékek nyilvánvalóan könnyebben megjegyezhetőek, mint az unalmasak” – taglalja Cooke, aki úgy véli, hogy a szexuális tartalmú gondolatok érzelmeket ébresztenek, valamint felkeltik az érdeklődést, így különösen alkalmasak erre a célra. „A meztelenség, a tabutémák, a kivételesen vonzó emberek és a minket leginkább érdeklő témák hozzájárulhatnak, hogy bizonyos emlékek kiemelkedjenek a többi közül” – tette hozzá a szakember. Ez a gyakorlatban pontosan úgy néz ki, mint amikor a kamasz fiúk szalonképtelen versek segítségével próbálják a fejükbe vésni a vizsgához szükséges tananyagot, amit már az ókori görögök és rómaiak is megtettek.

I. e. 556 és 468 között egy Szimónidész nevű költő például kidolgozott egy módszert, amelyben emlékezetes képsorozat támogatta az információk előhívását. Cicero pedig meglepően erőszakos és erotikus töltetű tartalmakkal könnyítette meg a folyamatot. Cooke 23 esztendősen vált a memória nagymesterévé, amikor is az Oxford diákjaként képes volt egy óra alatt ezer számot megjegyezni, egy pakli kártya sorrendjét pedig két perc alatt véste az eszébe. „A memória nem titokzatos. Evolúciós okok miatt arra emlékszünk jól, amit érdekesnek tartunk” – állítja a szakértő, akinek álláspontja szerint ez a képesség a kor előrehaladtával nemhogy hanyatlana, de még javul is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szex-memoriajav